Ezért csúszhat tovább a biztosítók európai szabályozása
2015.02.03
Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) éves költségvetése idén 7,6%-kal csökken, ami hatással lehet az új biztosítói tõkeszabályok, a Szolvencia II életbe lépésére is.

Az európai biztosítási felügyeletet ellátó szervezet, az EIOPA elfogadta a 2015-ös költségvetését, melyet az EU költségvetési hatósága is jóváhagyott decemberben. Az éves keret idén 7,6%-kal, nagyjából 1,7 millió euróval alacsonyabb lesz, mint tavaly, összesen 19,9 millió euróban határozták meg.

A költségvetés csökkentésére reagálva az EIOPA jelentõs változásokat kénytelen végrehajtani stratégiai prioritásait tekintve, amely nem csak az emberi és anyagi erõforrások átcsoportosítását, de a folyamatban lévõ projektek elhalasztását, sõt akár megszûntetését is eredményezi.

Összességében az új biztosítói tõkeszabályok, vagyis a Szolvencia II bevezetése élvezi majd a legnagyobb prioritást az EIOPA idei munkájában, a megszorítások azonban ezt a projektet sem hagyják érintetlenül. A felügyelõknek szóló képzési programokra például 20%-kal kevesebb pénz jut, az XML alapú pénzügyi kimutatás-készítési szabványhoz (XBRL) kapcsolódó felügyeleti IT-eszköztár fejlesztési projektet pedig törölni kénytelen az EIOPA.

Egyes munkafolyamatok, beleértve a pénzügyi stabilitási és fogyasztóvédelmi területet is, hátrébb kerültek a prioritási listán. Az EIOPA operatív mûködését segítõ szoftverfejlesztésekre, infrastruktúrára, az üzleti folyamatok hatékonyságnövelésére is kevesebb pénz jut idén – közölte az EIOPA.

A szervezet ügyvezetõ igazgatója azt mondta, a most elfogadott költségvetés kockázatot jelent az EIOPA-ra bízott fõ feladatok hatékony elvégzésére. Carlos Montalvo az EIOPA fõ küldetését abban látja, hogy erõs és következetes biztosítási felügyeletet garantáljon Európában a pénzügyi stabilitás és a fogyasztók védelme érdekében. Megfelelõ minõségû és mennyiségû szakember, munkaerõ és költségvetés nélkül ezt azonban igen nehéz lesz elérni –véli Montalvo.