Ezért aggódnak az európai biztosítók
2015.08.31
Az európai biztosítók aggodalmukat fejezték ki az új tõkeszabályok bizonyos elemeinek határidõre történõ bevezetésével kapcsolatban, amit részben a tagállamok „túlbuzgóságával”, részben a jelentéstételi követelmények Európai Bizottság által történõ kései elfogadásával magyaráztak – derül ki az Insurance Europe felmérésébõl. A felmérésben résztvevõ biztosítók – melyek az európai biztosítói díjbevételek 90%-a felett rendelkeznek – igen jól haladnak a Szolvencia II szabályokra való felkészülésben, azonban igen fontos szempontoknál továbbra is problémák állnak fenn.

A megkérdezettek közül sokan rendkívül aggódnak a nyomás miatt, amit a last minute bejelentett további szabályozói követelmények jelentenek – közölte az európai biztosítókat tömörítõ szövetség a felmérés eredményei alapján.

Számos biztosítótársaság jelezte ezen felül azt is, hogy a tagállama túlbuzgónak bizonyul a Szolvencia II nemzeti jogba történõ átültetésekor, extra követelményeket támasztva a társaságokkal szemben.

Az Insurance Europe szerint ezek a tagállamok által meghatározott plusz követelmények csak tovább lassítják a Szolvencia II végrehajtási folyamatát.

Az úgynevezett adatszolgáltatási táblák (Reporting Templates (QRTs)) végleges változata miatt szintén aggodalmukat fejezték ki a biztosítók, azt ugyanis csak szeptember végén kell elfogadnia az Európai Bizottságnak, ami azt is jelenti, hogy mindössze 4 hónapjuk lesz a társaságoknak arra, hogy értékeljék és értelmezzék a QRT-ket a hatályba lépés elõtt.

Az európai biztosítók arról is beszámoltak, hogy a nemzeti felügyeletek többsége teljes mértékben meg kíván felelni az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) által kiadott mintegy 700 iránymutatásnak. Ezen iránymutatások többségét az EIOPA saját kezdeményezésére adta ki, melyek így túlmutatnak az EB által meghatározott Szolvencia II intézkedéseken.

A Szolvencia II szabályai így is több, mint 1100 oldalasak, amit ezek az iránymutatások csak tovább növelnek, jelentõsen megnehezítve a végrehajtást a biztosítók számára – magyarázza közleményében az Insurance Europe. A szövetség szerint az EIOPA-nak és a nemzeti felügyeleti szerveknek kerülniük kellene a last minute követelmények és értelmezések kiadását.

A felmérés szerint a biztosítók azt is aggályosnak látják, hogy a tõkekövetelmény meghatározásához szükséges belsõ modellek jóváhagyási folyamata késik, a jelentõs dokumentációs követelmények miatt. Szinte minden válaszadó egyetértett abban, hogy a felügyeleti szervek elvárásai túlságosan megterhelõek ezen a téren.

Ezen felül attól is tartanak a biztosítók, hogy a felügyeletek jóváhagyásához kötött tételek száma olyan magas, hogy az komoly rohamot gerjeszt majd a kérelmek számában, ami különösen leterheli majd a felügyeleti erõforrásokat.

Mindezek ellenére az Insurance Europe szerint a cégek többsége jól halad a Szolvencia II elsõ két pillérének végrehajtásában, ami már most is érezhetõ javulást hozott a cége kockázatkezelésében és irányításában.