Többet fizet részvényeseinek a világ legnagyobb viszontbiztosítója
2015.02.06
A világ legnagyobb viszontbiztosítója, a német Munich Re bejelentette, hogy növelni fogja a 2014-es évre vonatkozó osztalékot, annak ellenére, hogy a társaság profitja csökkent a negyedik negyedévben.

A negyedik negyedéves nettó eredmény 42%-kal, 700 millió euróra csökkent az egy évvel korábbi szintrõl. Ez némiképp elmarad az elemzõi várakozásoktól, amit részben a viszontbiztosítóhoz tartozó Ergo biztosítótársaság alacsonyabb eredménye, valamint a goodwillhez kapcsolódó értékvesztés miatti veszteség magyaráz.

A bevétel alapján legnagyobbnak számító viszontbiztosító mindezek ellenére 7,75 euróra tervezni növelni az osztalékot, a tavalyi 7,25 euróról.

A nagy katasztrófákhoz kapcsolódó kárkifizetések az egy évvel korábbi 1,7 milliárdról tavaly 1,2 milliárdra csökkentek, amely még nehezebbé teszi a viszontbiztosítók számára, hogy a kockázatokkal arányos díjon kössenek szerzõdéseket az elsõdleges biztosítókkal. Ez a trend folytatódott januárban, amikor a Munich Re nem-életbiztosítási portfoliójának több mint felét megújította, amely a volumenben 9,5%-os, árban 1,3%-os csökkenést eredményezett. Utóbbi valamelyest alacsonyabb az egy évvel korábbi, 1,5%-os csökkenésnél.

Az árak változása az iparág jövedelmezõségének egyik fontos mutatója. Az elmúlt években igen erõs nyomás nehezedik a viszontbiztosítási tarifákra. A harmadik legnagyobb viszontbiztosító, a Hannover Re szerdán azt közölte, hogy nagyjából elégedett volt a januári szerzõdésmegújítások során kialakult árakkal, igaz, egyes piacokon igen erõs csökkenés történt, és a tavaly jelentõs károkat szenvedett üzletágakban, például a légiközlekedési ágazatban sem sikerült a várt áremelést elérniük.

A Munich Re teljes éves nettó eredménye 3,2 milliárd euró volt, szemben a 2013-as 3,3 milliárddal, azonban a legutolsó céges célkitûzést, a 3,1 milliárd eurót sikerült felülmúlnia. A negyedik negyedéves nyereség 46%-kal, 700 millió euróra csökkent, a magasabb befektetési eredmények ellenére, amely a 2013-as 1,8 milliárdról tavaly 2 milliárd euróra emelkedett.

A bruttó díjbevételek szintén csökkentek az utolsó negyedévben, összesen 12 milliárd eurót tettek ki.

A társaság közleményében azt írja, nem számít arra, hogy a következõ hónapokban változás állna be a piaci környezetben.