Egyre csak növekszik a kereslet a biztosítások iránt – állítja a Swiss Re
2021.09.16

Tovább növekszik a biztosítások iránti igény a fokozódó kockázatok, a kockázattudatosság és az ügyfelek változó igényei miatt – közölte a Swiss Re. A szervezet arra számít, hogy a nem-életbiztosítások díjai 2021 végére 10%-kal meghaladják a COVID-19 előtti szintet, és ez a növekedés 2022-ben is tovább folytatódik. A fokozott kockázati trendek növelik a biztosítások iránti igényt, ugyanakkor nagyobb hangsúlyt kell fektetni az értékelésre és a modellezésre, valamint arra, hogy az árazás megfelelő legyen a vállalt kockázatokhoz képest.

Az éghajlatváltozás jelenti a legnagyobb hosszú távú veszélyt a világgazdaságra. A Swiss Re Institute szerint a világgazdaság 2050-re a bruttó hazai termékek akár 18%-át is elveszítheti az éghajlatváltozás miatt, ha nem történnek enyhítő intézkedések. Különösen a másodlagos veszélyek, például az árvizek vagy az erdőtüzek kockázata növekszik, amit az urbanizáció is elősegít, és egyre nagyobb közösségek és vagyontárgyak vannak kitéve a szélsőséges éghajlati eseményeknek. A fokozódó digitalizáció és az összekapcsoltság tovább növeli a kockázatokat például a kibervédelem területén.

Ennélfogva nagyobb szükség van a biztosításokra, ami pozitív kilátásokat jelent a bevételekre nézve. A Swiss Re Institute szerint a nem-életbiztosítási díjak 2021 végére várhatóan 10%-kal, 6,9 ezer milliárd dollárra emelkednek, és 2022-ben először meghaladhatják a 7 ezer milliárd dollárt.

Bár az éghajlatváltozás valós fenyegetést jelent, egyben a legnagyobb fejlődést is jelenti az ágazat számára, mivel jelentős beruházásokra fog sor kerülni. A Swiss Re Institute szerint a globális fenntartható fejlődés 2030-as menetrendjének megvalósításához évente 6,9 ezer milliárd dollár nagyságrendű beruházásokra lesz szükség.

A viszontbiztosítóknak és a biztosítóknak egyaránt fel kell készülniük a megnövekedett inflációs kockázatokra is.  A fogyasztói árak rövid távon várhatóan magasak maradnak, az egészségügyi és béremelési nyomás pedig - amely különösen fontos a nem-életbiztosítási kárigények inflációja szempontjából - középtávon várhatóan erősödik. Az árképzésnek tükröznie kell ezeket a tendenciákat, és számolnia kell a magasabb kárráfordítással is.

A tartósan alacsony kamatkörnyezetben a biztosítóknak az alaptevékenységből származó eredményre kell koncentrálniuk, ami a kockázatkezelés és árazás hatékonyabbá tételét igényli. A Swiss Re jelentős beruházásokat hajt végre annak érdekében, hogy az egész értékláncban fejlessze az adatkezelési képességeit, és adattámogatottból adatvezérelt kockázatvállalási szervezetté alakuljon át.

Mivel a korábban említett veszteségtendenciák némelyike kialakulóban van, és a kockázatok egyre összetettebbé válnak, az elsődleges biztosítók már nem csak tőkéért fordulnak a viszontbiztosítókhoz, de szakértelemért is.

"Vezető partnerekkel dolgozunk együtt a biztosítási értékláncban felmerülő problémák megoldásán. Meggyőződésünk, hogy e partnerségek révén, valamint a Swiss Re globális képességeinek és tapasztalatának kihasználásával a legjobb helyzetben vagyunk ahhoz, hogy új üzleti modelleket hozzunk létre az egész iparágban, kitoljuk a biztosítás határait és csökkentsük az alulbiztosítottságot." – mondta Moses Ojeisekhoba, Swiss Re viszontbiztosítási vezérigazgatója.