Csúcson unit linked életbiztosítások díjtartaléka
2015.02.09
A múlt év végére rekord magasságba, 1099,1 milliárd forintra nõtt a befektetési egységhez kötött (unit linked) életbiztosítások tartaléka a hazai biztosítóknál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most közzétett adataiból.

Egyetlen év leforgása alatt 110 milliárd forinttal nõttek a unit linked tartalékok, amiben szerepet játszhatott a befektetések hozama, de az is, hogy tavaly a piaci szereplõk beszámolói szerint már élénkülni kezdett az életbiztosítási piac, fõleg az adókedvezménnyel is támogatott nyugdíjbiztosítások adtak lendületet a szegmensnek - írja a Világgazdaság.hu.

A hagyományos életbiztosításokhoz kapcsolódó tartalék is nõtt, bár kisebb mértékben, mint unit linked konstrukciók esetében. Az év végén 625 milliárd forint fölött volt az állomány, ez két és fél éves csúcsot, és 4,4 százalékos bõvülés egy év alatt. Az egyéb biztosítási tartalékok szintje az év végén 444 milliárd forint volt, ez 2,2 százalékkal magasabb a 2013 véginél. Az év végén egyébként jellemzõen csökkennek a vagyonbiztosítási tartalékok.

A biztosítási szektor mérlegfõösszege 6,5 százalékkal nõtt a múlt évben, december végén már megközelítette a 2500 milliárd forintot, ami historikus csúcsnak számít. Az államot több mint ezer milliárd forinttal finanszírozták a biztosítók az év végén, hazai részvényekbõl viszont csak keveset, nem egészen 50 milliárd forintnyit tartanak. A külföldi eszközök volumene egyre nagyobb a szektorban, az év végén meghaladta a 450 milliárd forintot, ennek döntõ része befektetési jegy volt.