Sokba kerülhet egy unit-linked biztosítás felmondása
2016.02.22
Ha unit-linked megtakarítást kötünk, az ehhez kapcsolódó visszavásárlási táblázat az elsõ évben a teljes rendszeres befizetésünk elvesztését is jelentheti a szerzõdés felmondása esetén, hosszabb távon viszont a visszavásárlási százalékok már csak elenyészõ költségterhet jelentenek - írja a portfolio.hu.

A visszavásárlási táblázatok egyrészt a biztosítóknak segítenek abban, hogy a futamidõ alatt felmerülõ szerzõdésen elérhetõ nyereség javarészét a felmondás ellenére is el tudják érni, másrészt pedig az ügyfél megtakarítási fegyelmét erõsítik. A visszavásárlási táblázatok jellemzõen a termékek kezdeti pénzalapjára vonatkoznak.

A legtöbb unit-linked biztosítás nem enged visszavásárlást, amíg a rendszeres díjakból képezett kezdeti pénzalap befizetésre nem kerül, ez azt jelenti, hogy ha felmondja az ügyfél a szerzõdést a kezdeti idõszakban, a teljes befizetett összeg szerzõdés szerint a biztosítót illeti. Whole life (teljes életre szóló) biztosítások esetén a visszavásárlási táblázat jellemzõen 10-15 évig terheli a kezdeti pénzalapot, határozott tartamú szerzõdések esetén a futamidõ végéig. A kedvezõbb visszavásárlási táblázattal rendelkezõ megtakarítások jellemzõen a futamidõ elején már levonják a kezdeti költség javarészét, vagy akár egészét.

Nem a visszavásárlási táblázat jelenti az összes költséget, amely felmerül a szerzõdés felmondásakor, több biztosító von el plusz tranzakciós költséget, vétel / eladási árrést, adminisztrációs költséget, vagy akár több havi díjat is a visszavásárlás egyedi költségeként.