Új nemzetközi biztosításfelügyeleti szabályok - aggódik a CEA
2011.09.08
Augusztus 31-én a Európai Biztosítók Szövetsége (CEA) benyújtotta észrevételeit Biztosítási Felügyeletek Nemzetközi Szervezete (IAIS) által javasolt, a nemzetközileg is aktív biztosítótársaságok felügyeleteinek együttmûködését szorgalmazó új keretrendszer vitaanyagára.

A bázeli székhelyû, nemzetközi biztosítás-szabályzókat és felügyelõket képviselõ szervezet egy olyan, ComFrame névre keresztelt projekt elindításáról döntött, amely egységes keretet biztosítana a nemzetközileg is aktív biztosítótársaságok felügyeleteinek. Az IAIS tervei szerint 2013 júliusában léphetne életbe a keretrendszer. A ComFrame célja, hogy következetesebbé és jobban összehasonlíthatóvá váljon a biztosítói csoportok felügyelete.

A ComFrame-ben olyan alapszabályok kerülnének meghatározásra, melyek elõsegítenék a nemzetközi biztosításfelügyeletek közötti együttmûködést, és a szabályozói döntések és alapelvek egyfajta konvergenciájához vezetne – közölte a szervezet. A projekttel kapcsolatban az IAIS közzétett egy koncepciótervet is, amely idén augusztus végéig kommentálható.

Az IAIS elnöke szerint a ComFrame nem csak a felügyeletek munkájának hatékonyságát növelné, de hozzájárulna a biztosítási piac nemzetközi stabilitásához is.

A CEA válaszából kiderül, hogy a szövetség támogatja a hatékony csoportfelügyeletet, amely valóban figyelembe veszi a csoport valós gazdasági súlyát, és tartalmazza az összes szabályozott és nem szabályozott vállalkozásának minden lényeges kockázatát, azonban úgy véli, hogy a kiadott vitaanyag túlságosan normatív – beleértve például a jelentési sablonokra vonatkozó javaslatokat.

A szövetség szerint a ComFrame kifejlesztésekor a lépésrõl lépésre „megközelítést” kellene alkalmazni. Az elsõ lépés az lenne, hogy biztosítsa az összes szereplõ egyetértését a projekt céljaival kapcsolatban, és meghatározza azokat az elveket, amelyek megfelelnek ezen céloknak. Késõbb ezeket az elveket az iparágnak meg kell vitatni, valamint hatásvizsgálatnak, és tesztelési fázisnak is meg kell elõznie a ComFrame megalkotásáról szóló döntést.

A CEA szerint fennáll a veszélye, hogy egy olyan kétszintû szabályozási rendszer kerül létrehozásra, ahol néhány nemzetközileg is aktív csoport intenzívebb felügyeleti gyakorlatnak lenne kitéve. Ezen aggodalmával kapcsolatban megjegyezte, hogy egyetértenek azon hosszú távú céllal, hogy nagyobb mértékû konvergenciára van szükség azon folyamatok tekintetében, melyeken keresztül egy adott szabályozási célt, illetve elvet a felügyeletek betartatnak, azonban a joghatóságok nagyon különbözõ kiindulási ponttal rendelkeznek ehhez. Ezért a szövetség úgy gondolja, hogy a ComFrame-nek inkább csak általánosan elfogadott szabályozási elveket kellene nyújtania a helyi felügyeleti szervek számára, ahelyett, hogy túl részletes követelményeket határozna meg - például speciális értékelési szabályok, vagy kockázati mérõszámok alkalmazásának elõírását - amelyek jelentõsen eltérnek a helyi/regionális szabályoktól. Egy ilyen nemkívánatos megközelítés következetlen szabályok alkalmazását, illetve szabályozási duplikációt eredményezne, amelynek versenytorzító hatása is lehet.

A fentieken kívül a CEA szerint a rendszerszempontból fontos intézmények (G-SIFIs) vonatkozásában meghatározott intézkedéseket kívül kell rekeszteni a ComFrame hatáskörén. A túl nagy, és rendszerkockázatot jelentõ (too big to fail) biztosítótársaságok létrejöttének megakadályozását szolgáló új szabályjavaslatokat a Pénzügyi Stabilitási Tanács (FSB) dolgozza ki, így nem szükséges, hogy ezek a ComFrame nyílt megbeszélésének középpontjába kerüljenek.

A ComFrame elvileg a meglévõ IAIS Biztosítási Alapelveken (ICP) alapul, illetve ezeket egészíti ki, azonban nem teremt kapcsolatot az egyes jogrendszerek meglévõ felügyeleti szabályai között. Ezért nem világos, hogy a ComFrame – közvetlenül, vagy közvetve – módosítani szeretné a meglévõ szabályokat, vagy önállóan állna mellettük. A CEA szerint inkább csak minimum szabályokat kellene meghatározni a nemzetközileg aktív biztosítási csoportok felügyelete számára.

Az észrevételek kiadásának napján a CEA aláírta az International Network of Insurance Associations IAIS-nak címzett levelét, amely az iparág közös aggályait fogalmazza meg a ComFrame-mel kapcsolatban, és tartalmazza a CEA összes fontos észrevételét is.