Közösen lépnek fel a fogyasztók érdekeiért a GVH, az MNB és az NFH
2015.02.18
Együttmûködési megállapodást kötött a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény (Fttv.) következetes érvényesítéséért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).

A három hatóság hatásköreit a 2008. szeptember 1-jén hatályba lépett Fttv. határozza meg a kereskedelmi gyakorlatok vizsgálatára. Ez alapján a versenyt érdemben érintõ valamennyi ügyben a GVH jár el, kivéve, ha a jogsértést csak címkén vagy a használati és kezelési útmutatóban követik el. Az MNB jár el a pénzügyi szervezeteket érintõ ügyekben, ha azok a versenyt érdemben nem érintik, a  versenyt érdemben nem érintõ, nem pénzügyi tárgyú ügyek pedig az NFH hatáskörébe tartoznak.

A hatóságok célja, egyben kötelezettsége hogy az Fttv. alkalmazásakor hatékonyan mûködjenek együtt a jogbiztonság, a törvényes fogyasztói jogok védelme, illetve a vállalkozások számára kiszámítható jogi környezet létrehozása érdekében. Az együttmûködés különösen a szervezetek jogalkalmazási gyakorlatának kölcsönös megismerését, az anyagi és az eljárásjogi szabályok egységes alkalmazását, a hatásköri összeütközések elkerülését, illetve az esetleges hatásköri viták rendezésének elõmozdítását szolgálja.

A GVH, az MNB és az NFH együttmûködésének részleteit a hatóságok közötti megállapodás rendezi, amelynek teljes szövege a hatóságok honlapjain, a www.gvh.hu, www.mnb.hu, www.nfh.hu oldalon olvasható.