Digitális innovációkra készül idén a Groupama
2015.02.26
Tavaly a Groupama összevont díjbevétele elérte a 13,6 milliárd eurót, ami változatlan bázis és árfolyam mellett 0,3%-os növekedést jelent. Vagyon- és felelõsségbiztosítási üzletágában a Csoport 1,5%-kal növelte díjbevételét, amely így 2014. december 31-én 7,1 milliárd euróra emelkedett, köszönhetõen a célzott kockázatvállalási és díjemelési politikának.

A személybiztosítás díjbevétele 6,3 milliárd euró volt 2014. december 31-én, 1,2%-os visszaesést követõen. Ez a változás az euróalapú megtakarítási és nyugdíjbiztosítási tevékenységek tudatos visszafogásának, valamint a unit-linked és egyéni egészségbiztosítási termékek bevételnövekedésének együttes hatása.

A biztosítási díjbevétel Franciaországban 10,6 milliárd eurót tett ki 2014. december 31-én. A vagyon- és felelõsségbiztosításból származó díjbevétel 2,3%-os növekedéssel elérte az 5 264 millió eurót, meghaladva a piac növekedési ütemét. Ez a személy- és szakmai biztosítások területén elért növekedésnek köszönhetõ, mivel ezeken a területeken célzott díjemelésekre került sor. A lakás üzletág erõteljesen, 5,7%-kal bõvült, míg a személygépkocsi üzletágban 0,3%-os volt a növekedés. Ami pedig a mezõgazdasági üzletágat illeti, itt az idõszakot 1,0%-os növekedés jellemezte. A Csoport specializált leányvállalatai (asszisztencia, jogi védelem, hitelbiztosítás) szintén jelentõs, 14%-os bevételnövekedést könyvelhettek el.

A személybiztosítási terület díjbevétele 5 304 millió euró volt, amely 5,2%-kal marad el a 2013. december 31-i értéktõl. Ez a változás az élet- és megtakarítási célú biztosítások díjbevételének visszaesésével (-9,3%) függ össze, amelynek fõ oka az euróalapú egyéni megtakarítási és nyugdíjbiztosítási tevékenység tudatos visszafogása (-17,7%). Ugyanezen ágazaton belül viszont a unit-linked biztosítások díjbevétele nagymértékben, 20,3%-kal nõtt: 2014 végén ebbõl származott a bruttó pénzbeáramlás 29,4%-a, amely arány meghaladja a piacra jellemzõ értéket. Ez különösen a – teljesítményt biztonsággal kombináló – strukturált termékek értékesítésének, valamint a hosszú távú alapok szélesebb kínálatának köszönhetõ. Így az egyéni megtakarításokon belül a unit-linked állomány részaránya a 2013. december 31-i 13,3%-ról 17,6%-ra nõtt. A Csoport emellett 0,5%-kal növelte egyéni egészségbiztosítási díjbevételét. A csoportos egészségbiztosítások piacán pedig a Groupama 10 000 új szerzõdéssel bõvítette állományát.

A nyugdíjbiztosítás húzta fel a nemzetközi eredményeket

Nemzetközi viszonylatban a Csoport 11 országban van jelen, fõként Európában. Vannak azonban növekedési bázisai Törökországban, sõt Kínában is, ahol a második helyet foglalja el a külföldi vagyonbiztosítók között 186 millió eurós díjbevételével. 2014. december 31-én a nemzetközi vállalatok által realizált díjbevétel 2,8 milliárd eurót tett ki, amely 7,6%-kal haladja meg a 2013. december 31-i adatot.

E növekedés fõ motorja a személybiztosítási díjbevétel, amely markáns növekedést (+28,9%) követõen 953 millió eurós szintet ért el, mégpedig az egyéni megtakarítás/nyugdíjbiztosítás üzletág magasabb díjbevételének hatására (+46,7%), amely fõként Olaszországban és Magyarországon jelentkezett. Az egyéni egészségbiztosítás területén pedig 2013. december 31-éhez viszonyítva 6,8%-os a növekedés.

A vagyon- és felelõsségbiztosítási díjbevétel 2014. december 31-én 1,8 milliárd eurót tett ki, amely 0,9%-kal alacsonyabb, mint 2013-ban. E változás hátterében leginkább a gépjármû üzletág (a flottákat is beleértve) 3,9%-os visszaesése áll, amely az egyes országokban (különösen Olaszországban, Törökországban és Romániában) fennálló makrogazdasági körülményekkel vagy piaci nehézségekkel magyarázható, valamint azzal, hogy a Csoport szorosabb ellenõrzés alá kívánta vonni kockázatait. A fentieket viszont részben ellensúlyozza a mezõgazdasági üzletág jó teljesítménye (+21,1%), fõleg Törökországban, valamint a vállalati és önkormányzati üzletág 5,5%-os bõvülése.

„A kölcsönösség és az ügyfélközeliség iránt elkötelezett Groupama csoport 2014-ben megmutatta, hogy még a kedvezõtlen gazdasági környezet ellenére is képes fejlõdni. Tevékenységünk szilárd alapokon nyugszik, így a 2015-ös évet a piachódítás és az innováció szellemében kezdjük meg, azzal az úttörõ szemlélettel, amely mindig is jellemezte a Groupamát” – nyilatkozta Jean-Yves Dagès, a Groupama SA igazgatóságának elnöke.

„2014-ben a Groupama óriási mértékben növelte mûködési eredményét, köszönhetõen az ügyfeleket és tagokat kiszolgáló valamennyi munkatárs sikeres mozgósításának, valamint a mûködési hatékonyság javulásának. 2015-ben nem csupán folytatni fogjuk ezt a célirányos fejlesztési stratégiát a regionális pénztárak egységesebb és korszerûbb informatikai rendszerének kialakításával, hanem annak érdekében is egyesítjük erõinket, hogy digitális innovációkkal és aktív partnerségi politikával készüljünk fel a jövõre” – tette hozzá Thierry Martel, a Groupama SA vezérigazgatója.