Idén közel 120 ezer használtautó jöhet az országba
2015.03.04
Az újautó-importõrök 13 százalékos, a legnagyobb használtautó-kereskedõ cégek pedig 11 százalékos növekedést várnak saját piaci szegmensükben erre az évre a Használtautó.hu autós portál által elõször összeállított, a személyautó-piaci kilátásokat vizsgáló autópiaci barométer adatai szerint.

A szakportál szerdai, az MTI-hez eljuttatott összefoglalója szerint az élénkülést mindkét területen elsõsorban a fizetõképes kereslet emelkedése, illetve az autópark öregedése miatt halaszthatatlanná váló jármûcserék számának növekedése okozza.

A felmérésben részt vevõ 16, együttesen a teljes újautó-piac több mint 95 százalékát lefedõ gépjármûimportõr cég vezetõ munkatársainak becslése szerint a tavalyi 20 százalékos piaci bõvülés ugyan nem fog megismétlõdni, de az átlagosan 13 százalékra várt idei növekedéssel az eladott új személyautók száma a tavalyi 67 500-ról 76 ezerre emelkedhet.

A növekedés segítõjeként a legtöbben, a válaszadók 31 százaléka az elérhetõbbé váló finanszírozási lehetõségeket, 25 százalék a vásárlók fizetõképességének javulását, illetve ugyancsak 25 százalék általában a stabilabb gazdasági környezet miatt erõsödõ optimizmust emelte ki. A pozitív folyamatok kényszerû katalizátoraként 68 százalék említette a személyautópark idõsödését. A hazai személyautó-állomány átlagéletkora már tavaly átlépte a 13 évet - közölte a szakportál.

A válaszadók 50-50 százalékban várják a nagyobb élénkülést a magánszemélyek számára történõ értékesítés, illetve a vállalati és állami flották területén.

A legnagyobb forgalmú használtautó-kereskedõk közül 18 céget kerestek fel a felmérés készítõi, a becslések átlaga szerint a használtautó-piac idei bõvülésének várható mértéke 11 százalék lesz.

A növekedést elõsegítõ tényezõk között az importõrök által felsorolt okok mellett a legtöbben az újautó-eladások emelkedését említették, mert ez automatikusan növekvõ számú lecserélt, néhány éves autó megjelenését eredményezi a használtautó-piacon.

Tavaly 37 százalékkal, 97 ezerre nõtt a használt személyautók importja. A Használtautó.hu szerint abban szinte minden kereskedõ egyetért, hogy az idén is folytatódik a behozatal volumenének erõteljes bõvülése. A konszenzus ezen a területen 21 százalék körüli értéket mutat, ami azt jelenti, hogy a várakozások szerint 2015-ben 118 ezer használt autót hoznak majd be az országba - közölték.

A használtautó-piaci kereskedõk számára továbbra is erõs konkurencia marad a magánimport.