Így szabályoznák az európai nyugdíjterméket
2015.03.05
Az Európai Alap-és Vagyonkezelõk Szövetsége (EFAMA), széleskörû vizsgálatokat követõen ajánlásokat fogalmazott meg egy európai szintû nyugdíjtermékkel kapcsolatban, amely tervezet reményei szerint az európai biztosításfelügyeleti hatóság (EIOPA) számára is hasznos lesz az egységes EU-nyugdíjtermék kidolgozásában.

Az EFAMA már 2013 szeptemberében kiadott egy jelentést, amelyben javaslatot tett egy európai magán-nyugdíjpénztári termék létrehozására, melyet határokon átnyúlóan lehetne értékesíteni. Ez tulajdonképpen egy európai magánnyugdíj-termék terveként is felfogható, amit az uniós útlevéllel rendelkezõk vásárolhatnák meg. Most ismét felmérést végzett tagjai körében a javasolt európai nyugdíjtermékkel kapcsolatban.

Az egységes európai nyugdíjtermékkel (EPP) kapcsolatban általában pozitívak a visszajelzések, a vagyonkezeléssel foglalkozó cégek mindegyike szeretne részt venni szolgáltatóként, mintegy harmaduk pedig forgalmazóként is fellépne a piacon.

Az EFAMA termékkel kapcsolatos ajánlásai közé tartozik, hogy kellõ számú és mélységû szabályokat kell megfogalmazni a termékkel kapcsolatban, hogy a szolgáltatók valóban egységes kínálattal rendelkezzenek Európa szerte. Ezen felül meg kellene határozni egy olyan alapértelmezett befektetési csomagot, amelyet azok számára kínálnának, akik nem tudnak maguktól döntést hozni ezzel kapcsolatban. A különbözõ EPP-termékekkel kapcsolatos tájékoztatóknak ki kell térnie a kockázat-hozam mutatókra, amely alapján a potenciális vásárlók megalapozott döntést tudnának hozni. Ezen kívül az EFAMA szerint ki kell alakítani egy egységes keretrendszert, amely csökkentené a forgalmazási költségeket, és arra ösztönözné a fogyasztókat, hogy nyugdíjcélra is megtakarítsanak.

Az EFAMA szerint, az általa felvázolt, hivatalos tanúsítvánnyal rendelkezõ európai nyugdíj-termék (OCERP) - amit mostani jelentésében már European Personal Pension-re keresztelt, a közérthetõség érdekében - bevezetése megkönnyítené a választást a különféle típusú nyugdíjtermékek és azok szolgáltatói között, továbbá az egységes piac egyszerûsítené a nyugdíj-termékek hordozhatóságát, amely elõsegítené az EU-n belüli másik országba költözõ emberek nyugdíj-biztonságát.

Az egységes tõkepiac is erõsödne

Az Európai Bizottság nemrégiben bejelentette, hogy tõkepiaci uniót (CMU) kíván létrehozni az EU-ban, amely egységes piacot teremtene az EU 28 tagállamában, megkönnyítve ezáltal a határokon átnyúló befektetéseket, fellendítve ezáltal Európa gazdaságát.

A nyugdíj-megtakarítások határokon átnyúló elhelyezése elõtti akadályok felszámolása, vagyis egy egységes európai nyugdíjpiac létrehozása szintén hozzájárulna egy jól mûködõ CMU-hoz, amely fokozná a tõke hosszú távú beruházási projektekbe áramlását – állítja az EFAMA.