Mit nyernénk az önmûködõ autókkal? A McKinsey szerint több száz milliárd dollárt
2015.03.09
Évente 190 milliárd dolláros megtakarítást jelentene csak az Egyesült Államokban, ha széleskörûen elterjednének az önmagukat vezetni képes autók a McKinsey&Company tanácsadócég elemzése szerint.

Automata autókkal az USA közúti baleseteinek mintegy 90 százaléka elkerülhetõ lenne, melyek a sérültek kórházi kezelése, illetve az összetört autók miatt javítási költségek révén évente mintegy 212 milliárd dollárnyi kárt okoznak. Így jön kis a 190 milliárd dollárnyi megtakarítás – írja a VG Online.

Emellett az önmagukat vezetõ autóknak köszönhetõen gyorsulhat a forgalom és ezzel párhuzamosan megnõhet az emberek szabadon felhasználható ideje is. A McKinsey&Company elemzése alapján világszerte naponta átlagosan 1,2 milliárd ember tölt több mint 50 percet autóvezetéssel, a dugók miatt pedig a nagyvárosi övezetekben élõ amerikai ingázók becslések szerint évente 52 órát vesztegelnek.

A McKinsey szakértõi szerint a digitális szolgáltatásokat kínáló cégek bevétele minden egyes perccel, amit vezetés helyett a világhálón töltenek az autósok 5,6 milliárd dollárral nõhet. Ez azt jelenti, hogy ha az amerikai ingázók a megszûnõ dugók miatt felszabaduló idejüknek csak a felét a weben töltenék el, az online szolgáltatásokból származó bevétel 140 milliárd dollárral nõne évente.

Az autonóm autók sokat segíthetnek egy másik tipikus nagyvárosi problémán is, ugyanis a mérések szerint 15 százalékkal csökkenhet az egy autó által használt parkolási terület, annak köszönhetõen, hogy a jármûvek maguktól sokkal pontosabban parkolnának, mint az emberi sofõrök.

A McKinsey elõrejelzése szerint azonban legalább tíz évet kell még várni arra, hogy nagyobb számban jelenhessenek meg az utakon. A Tesla és a Google már hosszabb ideje dolgozik ilyen jármûveken, a hírek szerint a Uber is saját projektbe kezd, a Ford pedig bejelentette, hogy idén külön kutatás-fejlesztési központot nyit az autonóm autók megépítésére.