Erõsen megrostálta a válság a hazai biztosításközvetítõket
2015.03.09
A biztosítók mellett a biztosításközvetítõk, köztük az alkuszcégek is megszenvedték a válság eseményeit, a biztosítási piac pozitív fordulatát azonban lassan az alkuszok is megérzik – közölte Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) elnöke a Portfolio.hu-nak adott interjújában.

A két évre újraválasztott elnök szerint az elmúlt néhány év erõteljesen megrostálta a közvetítõi piacot. A válság hatására erõteljesen visszaestek a biztosítási piac díjbevételei, a szûkülõ piaci lehetõségekre számos alkuszcég a tevékenységének megszüntetésével válaszolt. A biztosítási adó bevezetése, pontosabban a korábbi különadó átalakítása a nem-életbiztosítási üzletágban éreztette hatását, amely az alkuszok hagyományosan erõs terepe. Ugyanakkor azok a cégek, amelyek megmaradtak a piacon, megerõsödve kerültek ki a válságból.

Az alkuszi jutalékbevételek nagyjából párhuzamosan csökkentek a válság évei alatt a díjbevételekkel. A nem-életbiztosítások területén a jutalékkulcsok tehát nem változtak érdemben, így a biztosítók és az alkuszok együtt szenvedték el a negatív piaci hatásokat. Úgy tûnik a díjak csökkenése megállt, így a jutalékbevételek is lassú növekedésnek indultak. A biztosítási piaci díjbevételéhez hasonlóan Papp Lajos szerint a jutalékbevételek is egyszámjegyû mértékben emelkedtek 2014-ben. A január 1-jén életbe lépett, egyébként nem túl szigorú jutalékcsepegtetés elsõsorban az életbiztosítási ügynököket érinti, így ennek negatív következményeitõl nem tart az FBAMSZ elnöke, sõt az alkuszok szempontjából inkább pozitívnak értékeli az életbiztosításokra vonatkozó jutalékkörnyezet megváltozását.

Örvendetes, hogy a magyar biztosítási piac díjbevétele 2014-ben számottevõen, több mint 4%-kal emelkedett, és ehhez minden jelentõsebb biztosítási szegmens hozzájárult. Van remény arra, hogy idén is hasonló növekedésnek leszünk tanúi – véli Papp. Elsõsorban a jogi változásokat, a folyamatosan szigorodó felügyeleti követelményeket illetõen kihívásokkal teli idõszak elé néz az ágazat, azonban ezek kezelhetõ mértékûnek tûnnek az FBAMSZ elnöke szerint.

Az életbiztosítási értékesítés hagyományosan a többes ügynökök és a biztosítók saját hálózatának a terepe, a tradicionális alkuszi értékesítéstõl eltérõen erõteljesen kínálatvezérelt tevékenység. Bár kevés tapasztalata van még e téren az alkuszoknak, nõ a részesedésük az életbiztosítások értékesítésében is. A vállalati ügyfelek körében, a csoportos élet- és balesetbiztosítások közvetítésébõl már az elmúlt években is tekintélyes részt képviseltek az alkuszok.

Az online alkuszok tevékenységét kívánja keretek közé szorítani az MNB a novemberben közzétett ajánlástervezetével, amelynek betartását elvileg március 1-jével várja el az alkuszoktól. Papp Lajos elmondta, hogy az egyébként nem kötelezõ érvényû ajánlással kapcsolatos egyeztetések még zajlanak, ugyanis vannak pontok, amelyekkel nem feltétlenül értenek egyet, bár az elvek és az irány jó. Kiderül az ajánlásból, hogy az MNB helyénvalónak tartja, sõt bátorítja az online értékesítést, meg kíván óvni azonban annak ügyfelekre leselkedõ esetleges veszélyeitõl.

IMD2 néven rövidesen új szabályozást kapnak a közvetítõk, amelybõl jelenleg még csak az irányelv tervezett szövege ismert, most folyik az Európai Bizottság, Tanács, Parlament elõtt történõ egyeztetés. Ezzel kapcsolatban Papp Lajos azt tartja a legfontosabbnak, hogy ne tegyünk felesleges terheket a hazai piaci szereplõkre, például eltúlzott oktatási követelmények, indokolatlan jutalékkifizetési szabályok, adminisztrációs követelmények formájában.