A kórházi biztosításokra is központ tendert írnának ki
2015.03.10
A veszélyes hulladékok és a biztosítások is bekerülnének a kórházak számára központilag beszerzendõ tételek közé, a mostani, gyakran használt orvosságok, mûtéti eszközök és az mellett – írja a Világgazdaság Online.

Tavaly már majdnem elérte a 276 milliárd forintot azoknak a gyógyszereknek és orvosi eszközöknek az összértéke, amit központosított közbeszerzés keretében vásárolt meg az Országos Egészségbiztosító az állami kórházak és szakrendelõk számára. Ez az összeg a 184-szerese a 2010-es értéknek, amikor még csak egy kicsiny hányadát vásárolták így meg a legköltségesebb terápiákhoz szükséges készítményeket és eszközöket, például az onkológiai szereket és az implantátumokat – derült ki a Medical Tribune szaklap konferenciáján.

Mindent összevetve azonban a kórházak éves dologi kiadásainak fél százalékát, a tízmilliárd forintot sem éri el az a megtakarítás, amit az elmúlt években a központosított közbeszerzéseken fogott a fenntartó.

A leggyakrabban használt gyógyszerekhez, kötszerekhez, vegyszerekhez és az energiához is így jutnak ma már a kórházak, akik ezért 2 százalék eljárási díjat kötelesek fizetni az ÁEEK-hez tartozó Egészségügyi Szolgáltató Zrt.-nek. A cég vezetõje, Drexler Donát a kórházfenntartó akkor tud sikeres központi közbeszerzéseket folytatni, ha a kórházak fizetõképesek.

A zrt. idén is megújítja az eddigi közbeszerzéseket, a tervezett beszerzések várhatóan egy évre fedezik a szükségleteket, a tenderek többségét májusban fogják meghirdetni. Az Egészségügyi Gazdasági Vezetõk Egyesületének elnöke, Molnár Attila szerint a központosított közbeszerzések legnagyobb problémája éppen az, hogy a legalacsonyabb ár eléréséhez három-öt évre szóló beszerzések lennének ideálisak.

Drexler Donát jelezte: javasolni fogják, hogy a jövõben a veszélyeshulladék-kezelésre és a vagyon-, illetve felelõsségbiztosításra is központi közbeszerzést írhasson ki a kórházak számára az ÁEEK. Az egészségügyi intézményekben évente mintegy 9-10 ezer tonna veszélyes és fertõzõ hulladék keletkezik, ezek megsemmisítésére összesen 2,5-3 milliárd forintot költenek. A felelõsségbiztosítás díjtételei nem publikusak, a nagyobb intézmények esetében azonban ezek is többmilliós tételek.