Kik rendelkeznek a legtöbb autóval? Íme a lista!
2011.09.09
Az autótulajdonosok száma - a gazdaság gyenge állapota és az üzemanyagok egyre emelkedõ ára ellenére is - a világon mindenütt folyamatosan emelkedett az elmúlt években. A jövedelmek emelkedésének köszönhetõen ma a leggyorsabban növekvõ autópiacok Ázsiában találhatók: Kínában, Japánban és Indiában.

Az elmúlt másfél évtizedben a magántulajdonban lévõ autók száma csaknem megháromszorozódott a világon, mely elsõsorban a személygépjármûvek növekvõ keresletének köszönhetõ. A motorizáció ilyen szintû emelkedése nyomán érdemes egy pillantást vetni a világ legtöbb autóval rendelkezõ nemzeteinek ranglistájára.

Bár az elmúlt pár hónapban az indiai autóipar fejlõdése is lelassult, mégis az ország sikertörténetének számít az iparág. A jármûértékesítési adatok újabb és újabb csúcsokat döntöttek – kivéve az elmúlt két hónapot – köszönhetõen a rendelkezésre álló jövedelem folyamatos emelkedésének, és a könnyû hiteleknek.


A virágzó gazdaság ellenére az ország nagy része még mindig szegénységen él, ennek megfelelõen az ezer lakosra jutó gépjármûvek száma mindössze 18, amely a fejlett országok viszonylatában még mindig alacsony.

Ázsia motorja, Kína a világ harmadik legnagyobb gazdasága, míg vásárlóerõ-paritáson számolva a második helyen áll. Emellett az ország 2009 novembere óta a világ legnagyobb autópiacával büszkélkedhet. Az ezer fõre jutó 53 autóval azonban még mindig nem tudott felkerülni a top 25-ös listára.

A világ legnagyobb gazdasága továbbra is az Egyesült Államok, ahol 2010-ben összesen mintegy 7,8 millió gépkocsi gördült le a gyártósorokról, így a világ harmadik legnagyobb gyártójának számít Kína és Japán mögött.