Lakásért életjáradék: januártól csak a biztosítóké a terep
2015.03.18
Egyelõre nem tudni olyan biztosítóról Magyarországon, amely „lakásért életjáradékot” szolgáltatást kívánna nyújtani. Ez annak ellenére van így, hogy a lakáspiac már az élénkülés határozott jeleit mutatja, és feltehetõen kereslet is mutatkozna a szolgáltatás iránt - írja a Világgazdaság.hu.

Nem kapkodnak a hazai biztosítótársaságok a lakásért életjáradékot nyújtó szolgáltatás bevezetésével, így kevés az esély arra, hogy belátható idõn belül új szerzõdéseket lehessen kötni. Ez év januárjától ugyanis lakásért életjáradék szolgáltatást csak biztosító nyújthat: a piacra korábban belépõ szereplõk csak a meglévõ portfóliójukat gondozhatják – új szerzõdést tehát nem köthetnek –, illetve felajánlhatják további üzemeltetésre az állam nevében eljáró Nemzeti Eszközkezelõ Zrt.-nek.

A Világgazdaság megkeresésére a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) közölte, ilyen szolgáltatást nyújtó biztosító nincs a piacon, a Groupama Garancia Biztosítónál pedig azt a tájékoztatást adták, hogy nem tervezik ilyen szolgáltatás bevezetését. Mindezek tükrében nem lehet arra számítani, hogy ez az üzletág rövid idõn belül ismét megjelenne a magyarországi piacon.

Az elmúlt évek lakáspiaci történései tükrében érthetõ, hogy a biztosítók egyelõre kivárnak a szolgáltatás bevezetésével, és feltehetõen több erõsebb évet is produkálnia kell a lakáspiacnak ahhoz, hogy újabb szereplõk megjelenésérõl lehessen beszélni. Arra is számítani lehet, hogy az esetleges új belépõk eleinte a fõvárosra, illetve a megyeszékhelyekre koncentrálnak majd, ahol jóval nagyobb az ingatlanok értéke és forgási sebessége a kistelepüléseken tapasztaltnál.