Megreguláznák a biztosítók keresztértékesítését
2015.03.24
A biztosítási szektorban igen elterjedt a keresztértékesítés, aminek számos elõnye van a szolgáltatók és a fogyasztók számára is, hiszen a méretgazdaságosság miatt költségeket lehet megtakarítani, jobb kockázatkezelést tesz lehetõvé, csökkenti a tranzakciós költségeket, ráadásul kényelmesen, egy szerzõdéssel több szolgáltatást is elérhetõvé tesz. Ezen tevékenységet is irányelvekkel igyekszik szabályozni az EU.

Az európai felügyeleti hatóságok vegyes bizottsága konzultációt folytatott a keresztértékesítési gyakorlatokra vonatkozó iránymutatásokról, amelyre az európai biztosítókat tömörítõ szövetség, az Insurance Europe is válaszolt.

A szövetség válaszában hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az iránymutatások következetesek legyenek, elkerülve a vonatkozó elsõdleges jogszabályok határainak túllépését, valamint nem szabad olyan kérdéseket és követelményeket érinteniük, amelyek nem kifejezetten a keresztértékesítési gyakorlatokkal kapcsolatosak. Az Insurace Europe ide sorolja az olyan ügyeket, amelyek valamennyi biztosítási termék értékesítését érintik, például a tanácsadást, a közzétételi elõírásokat, a képzéseket, illetve a díjazást.

A több fajta kockázatot lefedõ, több kockázattal számoló biztosításokat az iránymutatások sem tekintik csomagolt termékeknek, hiszen nem cél ezen oszthatatlan, természetüknél fogva külön-külön nem értékesíthetõ termékek piacról való kiszorítása.

Elõfordulhatnak olyan helyzetek, ahol egy termékcsomag egy-egy eleme elvileg külön is értékesíthetõ lenne, a vállalatok azonban tudatos döntés révén mégsem kínálják azokat külön. Ilyen lehet például a lakásbiztosítási csomag részét képezõ jogvédelmi biztosítások. Az Insurance Europe ezen termékekre vonatkozóan világosabb iránymutatást szeretne elérni, külön nevesítve a multi-risk biztosítások esetét.

Tisztázni kell az irányelvben azt is, hogy a szolgáltató köteles tájékoztatni az ügyfeleket arról, hogy a különbözõ komponensek külön is megvásárolhatóak-e a szolgáltatónál.

A keresztértékesítésnek számos elõnye van a szolgáltatók és a fogyasztók számára is, hiszen a méretgazdaságosság miatt költségeket lehet megtakarítani, jobb kockázatkezelést tesz lehetõvé, csökkenti a tranzakciós költségeket, ráadásul kényelmesen, egy szerzõdéssel több szolgáltatást is elérhetõvé tesz.

A biztosítási szektorban, a több kockázatot lefedõ termékekkel a biztosítók diverzifikálni tudják kockázataikat. A kockázatok összevonása nélkül a szolgáltatás vagy túl drága lenne az ügyfeleknek, vagy a túl kockázatos lenne a biztosítóknak. Természeti katasztrófák biztosítása esetében például jellemzõen több standard kockázatot fedeznek, egyetlen kiterjesztett konstrukcióval. Ezen multi-kockázati biztosítások nélkül az is lehet, hogy az egyes kockázatok nem is lennének biztosíthatóak.

A keresztértékesítésre vonatkozó rendelkezések továbbra is egyeztetés alatt állnak, a biztosításközvetítésrõl szóló irányelv (IMD 2) felülvizsgálati folyamatának részeként. Továbbra is elõfordulhatnak változtatások a háromoldalú tárgyalások folyamán. Éppen ezért a biztosítók lobbiszervezete örömét fejezte ki a vegyes bizottság konzultációjával kapcsolatban.

A végleges jelentést várhatóan 2015 végén teszi közzé a vegyes bizottság.