A gazdálkodók négyötöde tervez három éven belül precíziós technológiai fejlesztést
2021.10.26

Mind a gazdálkodás jövedelmezőségének javítása, mind a környezetvédelmi és klímapolitikai célok elérésének érdekében kulcsfontosságú a korszerű digitális technológiák minél szélesebb körű alkalmazása a hazai agráriumban. Az Agroinform.hu gazdálkodók körében elvégzett felmérése szerint a gazdálkodók 80 százaléka tervezi precíziós technológia használatának bővítését a gazdaságában, e gazdálkodók több mint fele ehhez tervezi pályázati támogatások igénybe vételét is.

A felmérésben részt vevő gazdálkodók 70 százaléka több mint 50 hektáron foglalkozik szántóföldi növénytermesztéssel, több mint felük gyakorlatilag az egész művelési területen alkalmaz már egy vagy több precíziós gazdálkodási technikát. A precíziós eszközöket leggyakrabban a növényállapot-felmérésben és a járművek automata kormányzása során alkalmazzák, ezek mellett a felmérés szerint a szakaszolással végrehajtott növényvédőszer-kijuttatásban, illetve a vetésben alkalmaznak precíziós megoldásokat. Azok körében, akiknél tervbe van véve digitális technológia bevezetése, a fentieken kívül különösen a változó mennyiségű tápanyag-kijuttatás, a precíziós sorközművelés és betakarítás bevezetése szerepel napirenden.

A jelenleg is futó, a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, a mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatását célzó pályázatról az érintett gazdálkodók 93 százaléka értesült, közülük 43 százaléknyian nyilatkoztak úgy, hogy érdekeltek az ilyen jellegű pályázatokon való részvételben.

A felmérés résztvevőinek 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a korszerű technológiáknak jelentős szerepe van az ágazat fejlődésében. 92 százalékuk igyekszik is lépést tartani az újdonságokkal. 72 százaléknyian jelezték, hogy rendszeresen próbálnak ki új technológiákat, ők többnyire mások tapasztalataira is támaszkodnak, és a válaszadók közel fele tapasztalt olyat is, más gazdaságok alkalmazzák a nála bevezetett és bevált újdonságokat. Ugyanakkor a megkérdezettek 54 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az általa művelt birtok mérete nem, vagy nehezen biztosít megtérülést a precíziós technológiai beruházásoknak. Ezért kulcsfontosságú a jövőben is a fejlesztési támogatások szerepe.

Az agrárdigitalizáció fontos része volt a Központi Statisztikai Hivatal által 2020-ban végrehajtott agrárcenzusnak is. Ebben a gazdálkodókat arról is megkérdezték, hogy ha nem használ precíziós eszközt, annak mi az oka. A legtöbben azt válaszolták, hogy nincs rá szükségük a termelés során. A második leggyakoribb válasz – különösen a 40 évnél idősebb gazdálkodók körében – a szükséges ismeretek hiánya volt. A fiatal gazdálkodók ugyanakkor második helyen a digitális eszközök magas árát jelölték meg.

A fejlődés iránya azonban egyértelmű: a egyre hatékonyabb precíziós technológiák mind több területen segítenek a gazdálkodóknak a klímaváltozás kedvezőtlen folyamataihoz való alkalmazkodásban éppúgy, mint a különféle környezetvédelmi előírásoknak való megfelelésben–mondta Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője. – Ezért is bíztató, hogy a gazdálkodók négyötöde nyilatkozott úgy, hogy néhány éven belül ilyen jellegű fejlesztést hajt végre, és ehhez jelenleg is állnak rendelkezésre támogatási források.”