Elindult az elsõ agrárbiztosítási portál
2015.04.24
Elindult az elsõ olyan agrárbiztosítási portál, ahol a növénytermesztõk kifejezetten mezõgazdasági biztosításokat hasonlíthatnak össze.

A szélsõséges hazai idõjárás következtében évrõl-évre nehéz helyzetbe kerül a növénytermesztõk egy része: egyik évben az aszály miatt a kukorica-, máskor a jég miatt a gyümölcstermesztõk. Ilyenkor aztán általában kiderül, hogy az érintettek közül sokan súlyos károkat szenvednek.

Jelenleg Magyarországon a mezõgazdasági területeknek körülbelül 40 százaléka biztosított, és a gazdák kevesebb, mint fele köt biztosítást. Egy most befejezõdött felmérés szerint a növénytermesztõk 57 százaléka tart valamilyen káreseménytõl, és mindenki biztos abban, hogy belátható idõn belül valamilyen kár éri a terményét. Az észlelt veszély ellenére azonban biztosítási szempontból a válaszadók fele semmit sem tesz a kárveszély csökkentésére. Ennek oka azon túl, hogy általában a tarifákat magasnak találják, az is, hogy nem rendelkeznek elegendõ információval a biztosítások megkötéséhez szükséges tennivalókról és lehetõségekrõl.

Az autós kötelezõknél már bevált

Az eredmények is megerõsítik, a mezõgazdaságban is van igény arra, hogy a különbözõ lehetõségek felhasználóbarát módon összehasonlíthatóak legyenek, ahogy azt a kötelezõ gépjármû-biztosítások, vagyon- vagy életbiztosítások esetében megszoktuk. A magyar ötlet alapján fejlesztett Agrisk.hu ezt az ûrt kívánja betölteni: az oldalon néhány kattintással összehasonlíthatóak a növénybiztosítások, azok díjai vagy a kártérítések lehetséges szintjei.

A portál egyszerûen mûködik: termesztés helye, a termõterület nagysága, a növény és a hozam megadásával egybõl kiderül, hogy mennyit kockáztatunk biztosítás nélkül" – mondta Surmann Árpád agrárbiztosítási szakértõ, a weboldal kitalálója és tulajdonosa.

A kalkulátor használata a gazdák számára ingyenes, a portál a biztosítóktól kapott jutalékokból mûködik majd. A jövõben pedig a növénybiztosítások mellett valamennyi, a mezõgazdasági szereplõk számára fontos biztosítás összehasonlítására is alkalmas lesz az oldal.