Lakásbiztosítás: ezek a legnépszerûbb kiegészítõk
2015.03.30
2015 elsõ hónapjaiban is tovább folytatódott a lakásbiztosítási átlagdíjak csökkenése. Az év eddigi idõszakában az ügyfelek átlagosan 21 700 forintért biztosították lakásaikat, ami a tavaly év elején mért átlagdíjtól (22 800 forint) 5 százalékkal marad el - derül ki a Netrisk.hu adataibból. Kedvezõ tendencia, hogy a megtakarított összeget egyre többen további kiegészítõ fedezetek vásárlására fordítják.

Tudatosabbak a lakástulajdonosok

A lakástulajdonosok többsége az elmúlt években egyáltalán nem foglalkozott lakásbiztosításának karbantartásával: a Netrisk.hu becslése szerint 10-bõl 5 szerzõdést öt évnél régebben kötöttek. Az elmúlt évben azonban a tudatosság ezen a területen is erõsödött: az idei év elején a piacvezetõ biztosítási portálon megkötött szerzõdések 34 százaléka biztosítási évfordulón végrehajtott váltás volt, míg tavaly ilyenkor ez az arány csupán 19 százalékot ért el.

Kinek jó az önrészes lakásbiztosítás?

Noha az elmúlt egy-másfél évben szinte minden nagyobb piaci szereplõ megjelent már önrészes lakásbiztosítási termékkel, egyelõre úgy tûnik, hogy a 10-50 ezer forint közötti önrészért cserébe kínált átlagos 10-15 százalékos díjkedvezmény eddig csak kevesek fantáziáját mozgatta meg: a szerzõdéseknek mindössze 4 százalékát kötötték ilyen feltételekkel.

„Az önrész vállalása gyakorlatilag azt jelenti, hogy csak a komolyabb, igazán zsebbe vágó károkra szerzünk fedezetet – magyarázza Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. – A statisztikák szerint az 50 ezer forint alatti, úgnevezett bagatell károk (elsõsorban kisebb beázások, vezetékesvíz-károk és üvegkárok) teszik ki a lakáskárok több mint felét. Ilyenkor önrész mértékéig nem leszünk jogosultak kártérítésre a biztosítótól.”

Ezek most a legnépszerûbb kiegészítõk

A Netrisk.hu tapasztalatai szerint a megkötött lakásbiztosítások közel feléhez az ügyfelek valamilyen kiegészítõ biztosítást is kötnek. 2015 elsõ hónapjaiban ezek voltak a leggyakrabban választott termékek:

  • Családi balesetbiztosítások (18 százalék): Nem csak a szerzõdõ, hanem a lakásban lakó személyek számára is térítést nyújtanak rokkantság, csonttörés vagy baleseti halál esetén. A biztosított baleset bárhol (Magyarországon, illetve bizonyos esetekben külföldön is) bekövetkezhet, nincs a lakáscímhez kötve.
  • Besurranó tolvajlás (11 százalék): Arra az esetre, ha a nyitva hagyott nyílászárón behatoló károsít meg bennünket, például ha azt a nyári melegben éjszakára nyitva hagyjuk.
  • Tetõ és oldalfal beázása: (9 százalék): Azokat a károkat téríti, amelyek a tetõ szigetelésének meghibásodása, a panelhézag tömítésének hiánya vagy elöregedése, szigetelési meghibásodása, elöregedése vagy kialakítási hibája, valamint a nyitva felejtett nyílászáró okoz
  • Bõvített vagy különleges üvegkár-biztosítás (8 százalék): a klasszikus lakásbiztosítások fedezeti körét kibõvítve a biztosító fedezetet nyújt a nagyobb méretû üvegezésekre, illetve a különleges üvegek (például beépített üvegtetõ, bútorüvegek, kerámia fõzõlap, stb.) károsodására is.
  • Ebtartói felelõsségbiztosítás (7 százalék): Ez a biztosítás az ingatlanhoz tartozó kutya által okozott, a szerzõdõ felelõsségi körébe tartozó károkra (például az úttestre kiszaladó kutya által okozott közlekedési baleset vagy harapás miatti orvosi kezelés, károsodott ruházat, stb.) nyújt fedezetet.

A kiegészítõ fedezetek iránti valós ügyféligény, illetve a piaci verseny következményeként egyre több biztosító kínál olyan lakásbiztosítási csomagokat, amelyek már eleve tartalmaznak egy vagy több kiegészítõ fedezetet is.