Ezt gondolják a magyarok a brókerbotrányról
2015.03.31
Erõsen megingott a magyar lakosság bizalma a brókerbotrányt követõen mind a bankok, mind a brókercégek iránt - derül ki egy friss felmérésbõl. A válaszadók 20 százaléka aggódik a bankjának, illetve brókercégének esetleges csõdje miatt, azonban csak 8 százalék váltott pénzügyi szolgáltatót a botrány következményeként. Biztosítóknál 11,6% helyezné el a pénzét.

A Bankmonitor.hu március 26. és március 29. között 1100 fõ megkérdezésével felmérést végzett a magyar brókerbotrány hatásairól. A felmérés egyik legalapvetõbb következtetése, hogy a megtakarítással rendelkezõ magyarok nehéz helyzetben érzik magukat. Az elmúlt hetek botrányainak hatásaként összemosódott a bank és a brókercég intézménye. A kérdõívet kitöltõk 42 százalékának „erõsen megingott a bizalma” mind a bankok, mind a brókercégek iránt.


A „Létezik Magyarországon tisztességes brókercég?” kérdésre 17 százalék szerint „nem” a válasz, további 17 százalék pedig azt válaszolta, hogy nem tudja. A megkérdezettek közel egyharmada pedig úgy véli, hogy van tisztességes brókercég, de nem tudja megkülönböztetni a tisztességetlenektõl.


Bár az elbizonytalanodás széleskörû, a botrányok hatására csupán a megkérdezettek 8 százaléka váltott pénzügyi szolgáltatót. A váltók közül legtöbben (33 százalék) brókercégtõl bankhoz vitték a pénzüket, ugyanakkor egy nem elhanyagolható réteg (17 százalék) bankból is kivette a pénzét.


A Bankmonitor.hu felmérése a szolgáltatói kockázat (csõdkockázat megítélése) mellett a megtakarítások átnézésére, felülvizsgálatára is rákérdezett. A válaszadók 30 százaléka már megtette a szükséges informálódást, 7 százalék a közeljövõben teszi meg ugyanezt. 11 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem tud hiteles információt szerezni.

A befektetésekkel kapcsolatosan érzékelt kockázatok közül elsõ helyet foglalja el 54 százalékkal a megtakarítások értékének csökkenése (nem csalás következtében). Emellett 40 százalék aggódik amiatt, hogy a megtakarítások hozama nem fogja elérni az inflációt, minden ötödik válaszadó véli úgy, hogy valós veszélyt jelent a pénzügyi szolgáltató csalása miatt bekövetkezõ teljes veszteség.


Felértékelõdõ külföldi szereplõk

A bizalom legobjektívebben azon keresztül mérhetõ, hogy mely szolgáltatónál hajlandóak az emberek elhelyezni saját pénzüket. A felmérés egyik meglepõ eredménye ebben a vonatkozásban a külföldi szereplõk elõretörése volt. A legnagyobb bizalom jelenleg a nagy, külföldi tulajdonban lévõ bankokban van, az emberek több mint, 50 százaléka ezekre a szereplõkre bízná rá a pénzét. Jelentõs válaszarányt kapott a megtakarítások közvetlen külföldi elhelyezése is. Meglepõ módon az állami pénzügyi szolgáltatók érzékelhetõ lemaradással következnek, illetve figyelemre méltó, hogy az Államkincstár lényegesen nagyobb bizalmi tõkével rendelkezik jelenleg, mint az állami tulajdonban lévõ bankok. Legalacsonyabb bizalmi szinttel a kisebb bankok rendelkeznek, melyeknél - a botrány ellenére is – minimálisan jobb a független kis brókercégek megítélése.