Borúlátóbbak lettek a magyarok márciusban
2016.03.30
Tovább esett a GKI Gazdaságkutató konjunktúraindexe, ami elsõsorban a lakosság csökkenõ bizalmával függ össze - írja a VG.hu.

Márciusban tovább esett a GKI Gazdaságkutató konjunktúraindexe a februári mérséklõdés után, ami elsõsorban a lakosság csökkenõ bizalmával függ össze. A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket sokkal kedvezõtlenebbnek ítélték meg, mint februárban, a következõ egy évben várható megtakarítási képességüket viszont kissé javulónak látták. A lakosság a nagy értékû tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetõségét jelentõsen romlónak, a következõ egy évre vonatkozót pedig kissé romlónak érzékelte.

Ez azért sem túl kedvezõ, mert a KSH szerint januárban már csak 2,2 százalékkal nõtt a kiskereskedelmi forgalom a tavalyi 5 százalék feletti bõvülés után, igaz, ebben jócskán benne lehet, hogy már nem tart az online kasszák hatása, amely fehérítette a gazdaságot.

A GKI szerint az EU támogatásával elvégzett felmérés alapján készülõ index összességében még mindig optimista hangulatot tükröz, ami az üzleti bizalomnak köszönhetõ.