Így fizetünk: egyre jelentõsebb az elektornikus fizetési forgalom
2015.03.31
Folytatódott az elektronikus tranzakciók forgalmának bõvülése: jelentõsen emelkedett a fizetési kártyás vásárlási forgalom, ezen belül folyamatosan növekszik az érintõkártyás és az internetes kártyahasználat – derül ki a Magyar Nemzeti Bank Pénzforgalmi táblakészletében publikált 2014. negyedik negyedévre vonatkozó adatokból.

A kibocsátott fizetési kártyák száma kismértékben csökkent, ugyanakkor az érintõ kártyák aránya tovább nõtt. A fizetési kártyákhoz kapcsolódó visszaélések száma és az ezekkel okozott kár továbbra is nagyon alacsony a hazai pénzforgalom méretéhez viszonyítva.

Az év során folyamatosan csökkent a fizetési számlák száma, ugyanakkor ennek mértéke csekély volt és a pénzforgalomra nem volt jelentõs hatással. A több mint 10,4 millió számla túlnyomó többsége természetes személyek tulajdonában van, a gazdálkodó szervezetekhez köthetõ számlák száma kevéssel haladja meg az 1 milliót.

Egyre több az érintõkártya

A fizetési kártyák száma közel 8,9 millió volt 2014 végén, minimális csökkenés mutatkozott a betéti kártyák számában, míg a hitelkártyák esetében hasonló arányú bõvülés történt. Az érintõkártyák száma közel 9 százalékkal nõtt az utolsó negyedévben.

A kibocsátott fizetési kártyáknak így már több mint 40 százaléka –3,7millió darab –rendelkezik az érintéses fizetést lehetõvé tevõ funkcióval. Éves szinten a kibocsátott fizetési kártyák száma gyakorlatilag nem változott, az érintõkártyák csoportjánál viszont számottevõ, 1,9millió darabos bõvülés történt 2014 során.

A fizetési kártyás tranzakciók számának további emelkedését támogatja az elfogadói hálózat fejlõdése, ezen a téren mind a fizikai elfogadóhelyek száma –közel 75ezer–mind az ezeken üzemelõ POS-terminálok száma –93ezer–nõtt a harmadik negyedévhez képest.

Az érintéses fizetési technológia gyors terjedése az elfogadói infrastruktúrában is megmutatkozik, a negyedik negyedévben 9 százalékkal közel 45 ezerre nõtt az ilyen fizetést lehetõvé tevõ terminálok száma. Hasonlómértékû volt a változás az internetes elfogadóhelyeknél, ezek száma több mint 11 százalékkal haladta meg a harmadik negyedév végi értéket.

2014 második félévében számottevõen emelkedett a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal belföldön lebonyolított vásárlási forgalom, az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva mind tranzakciószámban, mind a vásárlások összértékét tekintve 20 százalékkal. Ennek megfelelõen 2014 utolsó negyedévében mintegy 93 millió vásárlás történt, 664 milliárd forint értékben, ami közel 7200 forintos átlagos értéket jelentett tranzakciónként.

A kártyás vásárlások forgalma egész évben emelkedõ tendenciát mutatott, az év során minden negyedév adata meghaladta a megelõzõ idõszakét. A kártya fizikai jelenléte nélküli belföldi tranzakciók (jellemzõen internetes vásárlások) száma és összértéke egyaránt több mint 40 százalékkal nõtt 2014 második félévében az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva. Ez azonban továbbra is csak az összes kártyás vásárlás 5 (darabszám), illetve 7 (érték) százalékát teszi ki.

Kevesebb készpénzfelvétel

A belföldi fizetési kártyás készpénzfelvételek száma több mint 7 százalékkal csökkent, az ilyen módon felvett pénz értéke ugyanakkor 5 százalékkal emelkedett 2013második félévéhez képest, az egy tranzakcióban átlagosan felvett készpénz értéke megközelítette a 62ezer forintot. A fizetési számlákról indított forint átutalások száma 3százalékkal, összértékük pedig több, mint 4százalékkal emelkedett 2013 azonos idõszakához viszonyítva a negyedik negyedévben. A deviza átutalások száma nem változott jelentõsen, értékük ugyanakkor több mint28 százalékkal emelkedett. Az euro átutalási forgalomban folyamatosan nõ a SEPA formátumú átutalások aránya, 2014 utolsó negyedévében a küldött euro átutalások 60 százalékát bonyolították le ilyen formátumban, ami az év eleji 48 százalékhoz képest is jelentõs elõrelépés.

Az elsõsorban rendszeres fizetésekre használtcsoportos beszedések száma 2,5 százalékot emelkedett 2013 azonos idõszakához képest, a 16,6millió beszedés 164 milliárd forintos összértéke azonban nem változott jelentõsen. 2014 harmadik negyedévében a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal elkövetett 3900 darabvisszaélés147 millió forint kárt okozott. A visszaélések kétharmada és az okozott kár fele továbbra is a kártya fizikai jelenlétét nem igénylõ tranzakciókhoz kapcsolódott, a tranzakciók irányát tekintve pedig leginkább a határon átnyúló forgalom érintett. A hazai elfogadói hálózatban elkövetett mintegy 700 visszaélésbõl 38 millió forint kár származott. A visszaélések összforgalomhoz viszonyított aránya továbbra is alacsony.