Munich Re: dráguló viszontbiztosításokra kell számítani
2011.09.12
A világ vezetõ viszontbiztosítója, a Munich Re finomítani próbálja kockázatkezelési gyakorlatát, méghozzá olyan szoftver fejlesztésével, amely az összetett kockázatok felmerülését is kezelni tudja – jelentették be a társaság vezetõi.

A Complex Accumulation Risk Explorer nevet viselõ szoftvert komplex kockázatok, illetve az egyes kockázati tényezõk közötti összefüggések, kölcsönhatások kezelésére fejlesztette a viszontbiztosító – jelentette be Rainer Sachs, a társaság egyik vezetõje. A program –amely egyenlõre egy próbaverzió – egy olyan eszköz, amely olyan események különbözõ kimeneteleit elemzi, mint egy hosszú ideig tartó meleg és szárazság, amely az energiatermeléstõl a légszennyezésig számos dolgot befolyásol.

A felmerülõ (új) kockázatok a növekvõ globalizáció természetes velejárói – mondta Torsten Jeworrek, a Munich Re igazgatótanácsának tagja, hozzátéve: a társaság kiemelt célja, hogy ezeket a kockázatokat biztosíthatóvá tegye. Ennek keretében belsõ és külsõ szakemberek segítségével igyekeznek ezen kockázatok természetébe betekintés nyerni.

A Monacoban tarott sajtótájékoztató keretében Jeworrek azt is elmondta, hogy várhatóan emelkedni fognak a katasztrófa viszontbiztosítások díjai. Hozzátette: az Európai Unió új, kockázat alapú szabályozási rendszere, a Szolvencia II. eddig nem ismert részleteinek mindegyike elõnyös lesz a viszontbiztosítók számára.

„Várakozásaink szerint nõni fog a kereslet a viszontbiztosítások iránt a társaságok számára elõírt új tõkekövetelmények következtében” – mondta Jeworrek.