Egyre nõ a lakosság szerepe az államadósság finanszírozásában
2015.04.08
A márciusi lakossági állampapírpiaci statisztika is alátámasztja, hogy a magánbefektetõk hosszú távon is állampapírokban helyezik el a megtakarításaikat, hiszen kiemelkedõ mennyiségben fektettek be újra az állam által kibocsátott értékpapírokba - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Márciusban több mint 300 milliárd forint értékben vettek lakossági állampapírokat, ebbõl a mennyiségbõl 193 milliárd forint volt az a mennyiség, amit újrabefektett a lakosság. A nettó értékesítés 112 milliárd forintot tett ki, ennyi friss tõkét vonzott a lakossági állampapírpiac.

Az állam szempontjából is elõnyös, hogy nõ a lakosság szerepe az államadósság finanszírozásában. Az emberek az államkötvények után kapott kamatot jellemzõen belföldön használják fel, így a költségvetési kamatkiadások nem áramlanak ki az országból. A magas újrabefektetési arány tervezhetõbbé és kiszámíthatóbbá teszi a finanszírozást, ami erõsíti az ország stabilitását.

Az államkötvények mögött a magyar állam áll, így teljesen biztonságosak. A papírok jegyzéséhez a Magyar Államkincstár ingyenes számlavezetést kínál, webes és okostelefonos hozzáféréssel. Emellett a lakossági államkötvények kamata után nem kell egészségügyi hozzájárulást (EHO) fizetni, tartós befektetési számla (TBSZ) esetén pedig 5 éves futamidõ után kamatadót sem.