A biztosítókra is hatással lenne a brit EU-kilépés
2015.04.10
A májusi brit parlamenti választások eredménye nem gyakorol hatást Nagy-Britannia szuverén adósprofiljára, a "Brexitnek", vagyis Nagy-Britannia távozásának az Európai Unióból azonban lehetnének negatív következményei - áll a Moody's Investors Service átfogó helyzetértékelésében. A helyi biztosítókat szintén súlyosan érintené a lépés.

A nemzetközi hitelminõsítõ csütörtökön Londonban ismertetett tanulmánya kimutatja, hogy a többi EU-gazdaság a brit áruexport 50 százalékát, a brit szolgáltatási export 35 százalékát veszi fel. A Moody's számításai szerint ennek alapján a brit GDP 12-13 százaléka függ az Európai Unióba irányuló brit exporttól.

Az Európai Unióban is szolgáltatást nyújtó, brit székhelyû biztosítókra is komoly hatással lehet egy esetleges brit exit, illetve az uniós pozíciók újratárgyalása – állítja az AM Best. A május 7-i választásokhoz közeledve ugyanis még mindig nem egyértelmû az Egyesült Királyság EU-beli helyzete, a konzervatív párt ugyanis azt ígéri, ha megnyerik a választásokat, népszavazást tartanak az Egyesült Királyság esetleges kilépésérõl.

A kontinentális Európa biztosítói húzhatnának hasznot a kilépést követõ bizonytalanságból a következõ néhány évben – állítja az AM Best. A jelenetõs európai jelenléttel mûködõ brit biztosítóknak érdemes már most számot vetniük a lehetséges következményekkel, ha a jövõben EU-n kívüli szolgáltatóként lennének kénytelenek mûködni. A szolgáltatások szabad mozgása ugyanis jelenleg lehetõvé teszi, hogy az EU tagállamban székhellyel rendelkezõ cégek határokon átnyúló üzleti tevékenységet folytassanak anélkül, hogy további engedélyeket kellene beszerezniük.

Amennyiben az Egyesült Királyság kilépne az EU-ból, úgy az ottani biztosítók kénytelenek lennének egy EU-s székhellyel rendelkezõ leányvállalatot létrehozni, hogy továbbra is szolgáltatást nyújthassanak az EU-ban, amely igen komoly költségterhet jelentene – állítja a hitelminõsítõ intézet. Mindennek a brit székhelyû biztosítók minõsítésére is hatása lehet, az EU-s üzleti volumenüktõl függõen.