Kelet-európai piacokban bíznak az osztrák biztosítók
2011.09.12
Az osztrák biztosítók kilátásai szoros összefüggésben állnak közép-kelet- és dél-kelet-európai (CESEE) piacok fejlõdésével, miután díjbevételük több mint egyharmada ebbõl a régióból származik – állítja egy friss jelentés.

A Fitch Ratings Ausztria biztosításpiacának kilátásait vizsgáló jelentése szerint a CESEE régió óriási növekedési lehetõségeket kínál az osztrák biztosítók számára, elsõsorban fúziók és felvásárlások formájában.

A CESEE régió növekedése várhatóan meghaladja Ausztria gazdasági növekedését, így a régió még fontosabbá válik a szomszédos ország biztosítói számára. A Fitch ugyanakkor hozzátette, hogy bár a régióban folytatott biztosítási tevékenység általában nyereséges, mégis nagyobb volatilitást eredményezhetnek az osztrák társaságok mérlegében és eredményében, miután a régiós országok különösen érzékenyek a globális gazdasági visszaesést illetõen.

Az osztrák biztosítók tõkeereje megfelelõ ahhoz, hogy megvédje õket a pénzügyi piacok ingadozása ellen. A Fitch szerint a társaságok felkészültek a Szolvencia II. bevezetésére, miután szolvenciamutatójuk – az ötödik mennyiségi hatástanulmány fényében – 246 százalékos, amely jóval meghaladja az európai 165%-os átlagot.

A részvény- és kötvénypiacok javulásának, illetve a hazai természeti katasztrófák hiányának köszönhetõen a biztosítók eredménye javulni tudott 2010-ben, azonban az alacsony kamatlábak és biztosítási díjak továbbra is fenyegetõen hatnak a cégek jövedelmezõségére.

A nem-életbiztosítóknak igen magas a természeti katasztrófákkal szembeni kitettsége. A Munich Re szcenárió-elemzései azt mutatják, hogy a lakóépületek biztosítására vonatkozó szigorú korlátok ellenére a biztosított károk nagysága egyetlen katasztrófaesemény következtében meghaladja Ausztriában az egymilliárd eurót.

Ezen felül az osztrák biztosítók befektetési kockázatait növeli a CESEE régió államkötvényeinek, illetve az ottani bankoknak és az osztrák bankok koncentrációs kockázatának való kitettségük.