Fúziók és felvásárlások: ázsiai biztosítóké a fõszerep
2015.04.13
Az idei évben az ázsiai biztosítóké lehet a fõszerep a biztosítói fúziók és felvásárlások tekintetében – állítja legfrissebb jelentésében a Deloitte. A felvásárlási célpontok pedig várhatóan elsõsorban az USA biztosítói lesznek, ahol a szabályozói kihívások ellenére a növekedési lehetõségek még mindig jobbak, mint a többi biztosítási piacon.

Bár az elmúlt években a nagy nemzetközi biztosítók elsõsorban a latin-amerikai és az ázsiai piacok irányába próbáltak nyitni, azonban a Deloitte szerint számos társaság ismét az USA-ban keres felvásárlási célpontokat, a növekedési lehetõségek kihasználása érdekében.

2014-ben igen sok ázsiai cég vásárolt amerikai székhelyû vállalatot: a japán Dai-ichi életbiztosító például 5,58 milliárd dollárért vette meg júniusban a Protective Life biztosítót. A jelentés szerint számos nagy kínai és koreai vállalat keres élet- és nem-életbiztosítási felvásárlási célpontokat az USA-ban és másutt is.

A trend másik példája lehet a Fosun International kínai befektetési vállalat, amely nemrégiben jelentette be, hogy 433 millió dollárért megveszi a Meadowbrook Insurance Group-ot.

Európai biztosítótársaságok szintén potenciális akvizíciók után kutatnak, azonban a Deloitte szerint nem ugyanazon a szinten, mint ázsiai társaik. A jelentés szerint 2014 december elejéig a globális, határokon átnyúló M&A tranzakciók volumene 45%-kal haladta meg a 2013-as szintet. Ebbõl az USA 24%-kal részesedett, a legcélzottabb országnak számított a tranzakciók számát és volumenét tekintve is.