Fúziók és felvásárlások: az elsõ félévben is csak döcögött a piac!
2011.11.02
A pénzügyi piacok rendkívüli volatilitása és a kedvezõtlen gazdasági környezet továbbra is gátját szabja fúziók és felvásárlások biztosításpiaci fejlõdésének – közölte a Guy Carpenter, a Baden-Badenben megrendezett (viszont)biztosítási találkozón.

Az egyik legnagyobb viszontbiztosítási brókercég, a londoni székhelyû Guy Carpenter jelentésébõl kiderül, hogy az idei elsõ hat hónapban az M&A aktivitás szintje azonos volt a 2010, illetve 2009 hasonló idõszakában mérttel. Januártól júniusig összesen 22 fontosabb ügyletet jelentettek, illetve fejeztek be, melyek összesített értéke meghaladta a 3,4 milliárd dollárt. A legfrissebb, október 17-i adatok szerint idén összesen 36 ügylet került lezárásra, amely összesen 4,56 milliárd dollárt jelent.

Ez azonban még mindig jóval elmarad a 2008-as szinttõl, amikor 71 tranzakciót hajtottak végre, összesen mintegy 16,8 milliárd dollár értékben.


A bizonytalan makrogazdasági környezet ellenére – a Guy Carpenter elemzõi szerint – számos tényezõnek köszönhetõen mégis fejlõdés várható az M&A piacon. Elõször is, a Szolvencia II bevezetése miatt a (viszont)biztosítóknak új stratégiai lehetõségeket kell keresniük. A fókusz valószínûleg a non-core (viszont)biztosítási tevékenységekre, és alternatív M&A ügyletekre helyezõdik majd, hogy mérlegeiket meg tudják tisztítani a társaságok.

Másodsorban, a természeti katasztrófák számának emelkedése miatt jelentõsen megemelkedett kárkifizetések is arra kényszerítenek néhány társaságot, hogy megoldást találjanak tõkehelyzetük javítására.

Árnyalják a képet azonban a nemzetközi tõzsdék közelmúltbeli zavarai - melyek igen magas volatilitást eredményeztek és egy újabb recesszió lehetõségét vetítették elõre – a fúziók és felvásárlások stagnálását, sõt akár csökkenését is eredményezhetik a biztosítási piacon.

A Guy Carpenter elemzõi szerint a néhány országra nehezedõ inflációs nyomás, a gyenge befektetési eredmények és a Szolvencia II által szigorodó tartalékolási követelmények katalizátorként szolgálhatnak az M&A tevékenységek növekedéséhez.