Egymilliárd dollárba kerültek a márciusi szélviharok Európában
2015.04.13
A hurrikán erejû szélviharokban legalább 9 ember vesztette életét Európában a múlt hónapban, több mint 1 milliárd dollárnyi kárt okozva – derül ki az Aon Benfield jelentésébõl.

A szélsõséges idõjárás számos európai országban: Németországban, az Egyesült Királyságban, Svájcban, Ausztriában és Lengyelországban is súlyos károkat okozott. A szélviharral, óránkénti 160 kilométeres sebességet is meghaladó széllökésekkel járó Niklas orkán Németország számos térségében közlekedési fennakadásokat és súlyos károkat okozott. A társaság katasztrófa modell fejlesztõ csapata, valamint a helyi biztosítók szerint mind a gazdasági, mind a biztosított károk valószínûleg meghaladják az egymilliárd dollárt Európában.

A Csendes-óceán déli részén végigsöprõ Pam ciklon legalább 11 embert megölt a Vanatu szigeteken, ahol az ingatlanok közel 90%-a megsemmisült. A 2013-as fülöp-szigeteki Haiyan tájfun óta ez volt a legerõsebb ciklon a jelentés szerint.

Az Egyesült Államokban csendesen indult a március, azonban késõbb több helyütt jégesõ, erõs szelek, tornádók okoztak károkat, amiben 13 ember is életét vesztette. Az összes gazdasági kár 175 millió dollár volt, amelybõl 110 milliárd dollár volt a biztosított kár.

Ausztráliában a Olwyn és Nathan ciklonok okoztak károkat a mezõgazdaságban, különösen a banán termelésben, de a cukornád és a gyümölcstermesztés is károkat szenvedett. Áldozatai nem voltak a viharoknak, azonban több mint 500 lakóingatlan megsérült, a gazdasági károk nagysága pedig legalább 100 millió ausztrál dollárra tehetõ.

Eközben Kínában többször is földrengés volt márciusban, ahol 2 ember meghalt, 33 ezer lakás pedig megsérült. A teljes gazdasági kárt 40 millió dollárra becsüli az Aon Benfield.