Már 2023-ban jöhetnek a biztosítói klíma-stressztesztek
2021.11.11

A biztosítási ágazat, mind a fosszilis tüzelőanyagok biztosítási tevékenysége, mind az egyes biztosítók befektetési portfóliói révén ki van téve az éghajlatváltozás kockázatának. Ezért a Reuters Future of Insurance Europe konferenciáján elhangzottak szerint a biztosítóknak 2023-ban ún. európai éghajlati stresszteszteken kell reszt venniük.

Petra Hielkema, az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) elnöke elmondta, hogy bár a vizsgálatokra legkésőbb 2024-ig sor kerül, valószínűleg már hamarabb el akarják őket végezni, azonban a 2023-as tesztekre vonatkozóan még nincsenek konkrét tervek. Szerinte a nyugdíjalapok jövő évi stressztesztjei szintén az éghajlatváltozásra fognak összpontosítani.

Anna Sweeney, a Bank of England biztosításokért felelős ügyvezető igazgatója közölte, hogy a központi bank jelenleg végzi az első, bankokra és biztosítókra vonatkozó éghajlati stresszteszteket, amelyek eredményei 2022 első negyedévében várhatóak. „Néhány cégtől újbóli beterjesztést kellett kérnünk, ahol due diligence szempontból hiányosságokat véltünk felfedezni" - mondta a Sweeney egy kerekasztal beszélgetésben.

Hielkema és Sweeney egyaránt azt mondta, hogy tesztjeik nem a tőkekövetelményekre fognak összpontosítani. Hielkema szerint a szén-dioxid-adó alkalmazása jobb módja annak, hogy a vállalatokat az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatok kezelésére ösztönözzék, mint a tőkekövetelmények előírása.

Alison Martin, a Zurich Insurance EMEA régióért felelős vezérigazgatója is mondta, hogy a karbonárazásra lenne szükség, „egy olyan mechanizmuscsomag részeként, amely segít bennünket az átállásban”. Az egyik legnehezebb feladat e piacok globális szabályainak összehangolása lesz, valamint az, hogy megegyezzenek a szén-dioxid globális áráról. Marie Niemczyk, a Candriam befektetési cég biztosítási kapcsolatokért felelős vezetője elmondta, hogy a szén-dioxid ára segítene a befektetések kibocsátás intenzív iparágaktól történő visszaszorításánál, de ehhez elég magasnak kellene lennie.