Túlterhelik információkkal a biztosítási ügyfeleket
2015.04.15
Számos meglévõ és most formálódó uniós szabályozás ír elõ különféle ügyfél-tájékoztatási kötelezettséget, amely azzal a kockázattal jár, hogy túlterhelik információkkal a fogyasztókat, ami egyáltalán nem könnyíti meg számukra a biztosítási termékek kiválasztását – véli az európai biztosítókat tömörítõ szövetség.

A termékek és szolgáltatások átláthatósága elengedhetetlen ahhoz, hogy a fogyasztók hatékonyan össze tudják hasonlítani azokat, és megalapozott döntést hozzanak vásárlás elõtt. Ugyanakkor az információs túlterheltség ilyen szempontból egyáltalán nem célravezetõ, sõt elbizonytalaníthatja, megzavarhatja a fogyasztókat a döntésük megalapozásában – állítja az Insurance Europe.

A szabályozás terén az információk mennyisége helyett inkább arra kellene helyezni a hangsúlyt, hogy releváns információkkal lássák el a fogyasztókat. Ebbõl a szempontból sajnos az EU nem jó úton halad – véli Michaela Koller, a szervezet fõigazgatója. A jogalkotási fejlemények az EU szintjén drasztikusan növelik ugyanis az információk mennyiségét, amit a biztosítótársaságoknak az ügyfelek rendelkezésére kell bocsátani. A közzétételi követelmények, a dolgok jelenlegi állása szerint megkétszerezõdhetnek – állítja a Koller.

Jelenleg ha egy fogyasztó biztosítási alapú befektetési terméket szeretne vásárolni online egy alkusztól, akkor a meglévõ uniós jogszabályok szerint a szerzõdéskötést megelõzõen 75 különbözõ információval kell õket ellátni. A csomagolt lakossági és biztosítási egységhez kötött befektetési termékek (PRIIPs) új szabályozása, a Szolvencia II irányelv és az Európai Bizottság biztosítási közvetítésrõl szóló irányelvre (IMD 2) vonatkozó javaslata értelmében a jövõben azonban 147 különbözõ információval kell majd ellátni a fogyasztókat szerzõdéskötés elõtt.

Az egyes jogszabályok szintjére lebontva ez azt jelenti, hogy a Szolvencia II rendelet értelmében 20-ról, 66-ra, a PRIIPs szabályozásnál 330%-kal, az IMD2 esetében pedig 9-rõl, 35-re emelkedik a kötelezõen közzéteendõ információk száma, ami összesen 388%-os emelkedést jelent – állítja az Insurance Europe.

Az új szabályok esetében is számtalan példa van a közzétételi követelmények duplikációjára. A PRIIPs és a Szolvencia II szabályozás például a szerzõdéskötést megelõzõ tájékoztatás szintjén írnak elõ párhuzamosan kötelezettségeket, míg a PRIIPs és az IMD2 a költségek és díjak közzététele tekintetében duplázzák meg a tájékoztatási kötelezettségeket. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ügyfelek kétszer is megkapják ugyanazt az információt, azonban eltérõ szövegezésben és formában, ami igen megtévesztõ lehet.

Intelligens szabályozásra lenne szükség Koller szerint. Az új EB el is kötelezte magát a jobb szabályozás irányába, hogy az uniós állampolgárok és vállalkozások számára hatékony és koherens szabályozási környezetett biztosítsanak. Az Insurance Europe szerint ebbe bele kellene tartoznia annak is, hogy szabályozási átfedések és követelmény-duplikációk megszûntetésre kerüljenek. Mivel az IMD2 még a háromoldalú tárgyalások elõtt áll, ennél a jogszabálynál még lehetõség van a párhuzamos követelmények megszûntetésére.