Kiváló üzleti eredményeket ért el a Generali régiónkban
2015.04.21
A Generali Csoport eredményei a tíz közép-kelet-európai országban sikeresen alakultak 2014-ben. 3 milliárd 371 millió eurós bruttó díjbevételével a régió a csoport teljes bevételének 5%-át adta, míg 399 millió eurós mûködési eredménye a teljes csoport 9%-ának felelt meg.

A csoport közép-kelet-európai társaságainál elsõsorban a vagyon- és balesetbiztosítási szektor teljesítményében mutatkozott jelentõs fejlõdés. A bruttó díjbevétel 1,3%-kal nõtt, és ezzel elérte az 1 milliárd 884 millió eurót, elsõsorban a gépjármû (+2,6%) – a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosításnál 6,6%-os növekedést tapasztaltak – és a nem-gépjármû (+0,2%) termékeknek köszönhetõen. Mindemellett a baleset- és egészségbiztosítási szektor is lényeges növekedést (+3,6%) ért el. A régiós országok ismét kiválóan teljesítettek, hiszen az összesített kárhányaduk 88,7% volt, ami a teljes csoportot tekintve a legjobb eredménynek számít.

Az életbiztosítási szegmens 1 milliárd 487 millió eurós bruttó díjbevételével a közép-kelet-európai régió stabilan tartotta a tavalyi eredményeket, habár figyelembe véve a lengyelországi egyszeri hatásokat, némi (1,5%-os) csökkenés tapasztalható.

„Továbbra is igyekszünk kihasználni a régióban a vagyon- és balesetbiztosítási szektorban elfoglalt erõs pozíciónk elõnyeit, amely összhangban áll a teljes csoport stratégiájával, miszerint éppen ezt a területet erõsítjük majd a jövõben” – mondta Luciano Cirina, a Generali CEE vezérigazgatója.

A Generali közép-kelet-európai sikerei 90%-ban öt piacnak köszönhetõk, ezek Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, valamint Szerbia és Montenegró. Románia, Szlovénia, Bulgária és Horvátország a teljes bruttó díjbevétel mindössze 10%-át adják együtt.

A régióban a Generali Csoport számára a cseh piac a legfontosabb, ahol a bruttó díjbevétel meghaladta az 1 807 millió eurót (-3%). Itt 31,4%-os piaci részesedésével továbbra is a Generali a piacvezetõ biztosító.

Lengyelországban a bruttó díjbevétel 1,9%-kal növekedett, így elérte az 540 millió eurót, ami fõként a gépjármû-biztosítási piacon elért erõs teljesítményének köszönhetõ. A lengyel egység a Generali közép-kelet-európai biztosítási portfoliójának 16%-át teszi ki.

A csoport Magyarországon is folytatta korábbi sikeres növekedését, miután a bruttó díjbevételük elérte a 393 millió eurót, azaz 4,2%-kal emelkedett a korábbi idõszakhoz képest. A csoport régiós üzleti tevékenységének 12%-a a magyar piacon zajlik.

A Generali Szlovákia eredményei stabilan 174 millió euró körül maradtak, míg Szerbia és Montenegró 18,3%-os növekedést követõen 138 millió eurós díjbevételt ért el.
A közép-kelet-európai régióban a Generali közel 16 millió ügyfelet biztosít, akiket az ügyintézés során több mint 12 800 munkatársuk segít.