Idén is több milliárd dollárnyi kárt okoztak a szélsőséges időjárási jelenségek
2021.11.18

A súlyos időjárási és árvízi események októberben több milliárd dolláros gazdasági veszteséget okoztak az Egyesült Államoknak, ami azt jelzi, hogy az éves biztosított amerikai károk ismét meghaladják a 27 milliárd dollárt. Európában is súlyos károkat okozott az Aurore vihar.

Az Aon legfrissebb globális katasztrófa-összefoglaló jelentése szerint a 2021-es atlanti hurrikánszezonban 21 nevesített vihar volt, ami 1851 óta a harmadik legmagasabb szezonális viharszám.

Az október jellemzően a „második szezonnak” számít a szélsőséges időjárás szempontjából az Egyesült Államokban, mivel átmenetet jelent a nyári melegből a hűvösebb őszi hőmérsékletbe. Az idei évben az egyik legmagasabb tornádószámot regisztrálták október hónapra.

Ausztráliában is figyelemreméltó zivatartevékenységet tapasztaltak, az október végi viharok több államban is biztosítási katasztrófát okoztak – derül ki a jelentésből. Az egyes viharok által okozott károkat több mint 100 millió ausztrál dollárra becsülték.

Az Egyesült Államokban a múlt hónapban az alabamai Birmingham közelében egy hirtelen áradás legalább négy ember halálát okozta. A teljes gazdasági veszteséget 325 millió dollárra becsülték, amely többnyire nem volt biztosítva. A nyugati partvidékén nagy mennyiségű heves esőzés hullott, míg a déli síkságain és középnyugati részén október 10-11-én a szezon végén kitört viharos időjárás teniszlabda méretű jégesőt, pusztító erejű szelet és tornádókat okozott. A gazdasági károk várhatóan elérik a legalább 300 millió dollárt, amelyet nagyrészt a biztosítók fedeznek.

Az egyik legerősebb csendes-óceáni viharrendszer, amelyet valaha feljegyeztek, október 24-27 között Kalifornia, Oregon és Washington egyes részein nagy mennyiségű csapadékot és viharos széllökéseket okozott. A kidőlt fák és az árvizek óriási károkat okoztak az ingatlanokban és az infrastruktúrában. A teljes gazdasági és biztosított kár várhatóan több százmilliós nagyságrendű.

Omán északi részén a Shaheen névre keresztelt ciklon október 3-án trópusi vihar formájában érte el a szárazföldet, és legalább 14 ember halálát okozta. A térségben legalább 1890 óta nem volt feljegyzés ilyen csapásról.

Európában az október végi Aurore, más néven Hendrik nevű szélvihar lett a 2021/2022-es európai szélviharszezon első jelentős eseménye. 175 km/h-ás szeleket produkálva nyargalt keresztül Franciaországon, áramkimaradásokat okozva főleg azzal, hogy fákat döntött a vezetékekre, vagy magukat a villanyoszlopokat csavarta ki a helyükről. Franciaország mellett Németországban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, de még Lengyelországban is komoly gondokat okozott Aurore, amit Németországban Ignatz névre kereszteltek. Sajnos Lengyelországban 4 halálos áldozatot is követelt a vihar. A biztosítók több tízezer kárbejelentéssel számolnak.

Kínában több tartományban történtek jelentős áradás, melyek több mint 2,4 milliárd dollár összértékű gazdasági veszteséget okoztak

A szeptember vége óta tartó monszunszerű áradások Thaiföldön több mint 330 000 otthont rongáltak, vagy semmisítettek meg, a nagy kiterjedésű mezőgazdasági területekkel együtt.