Sikerült megõrizni a nyugdíjak reálértékét
2015.04.27
Évrõl évre a tervezett infláció mértékével megegyezõen növekszik a nyugdíj, így az emeléssel sikerült megõrizni a nyugdíjak reálértékét - közölte az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) család- és népesedéspolitikáért felelõs helyettes államtitkára hétfõn Zalaegerszegen, a Zala Megyei Idõsügyi Tanács ülésén.

Fûrész Tünde emlékeztetett: a kormány 2010-ben vállalta a nyugdíjak reálértékének megõrzését, amit sikerült megvalósítani. Január elsejétõl a tervezett inflációval megegyezõen 1,8 százalékos volt a nyugdíjemelés mértéke, ugyanakkor elõfordulhat, hogy az infláció ennél is alacsonyabb mértékû lesz - hangsúlyozta.

A helyettes államtitkár hozzáfûzte, sikeres volt a kormány "Nõk 40" elnevezésû intézkedése is. A program 2011-es bevezetése óta 135 ezer nõ élt a lehetõséggel és negyven év munkaviszony után nyugdíjba ment.

Fûrész Tünde beszélt arról is, hogy a nyugdíjas korúak érdekében számos jóléti intézkedés történt, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az idõs korosztály mind teljesebb életet tudjon élni. Példaként említette, hogy az Erzsébet-program keretében kedvezményesen tudnak üdülni a nyugdíjasok, de emellett számos szabadidõs, kulturális lehetõség van, amelyek helyi szinten és sok esetben kormányzati támogatással valósulnak meg.

Kitért arra: folytatják azt a politikát, amely az idõsek aktivitását növelheti, és egyben a generációk közötti együttmûködést is erõsíti. Kormányzati szinten is támogatják az idõsek kulturális, szabadidõs, önkéntességgel kapcsolatos tevékenységét - tette hozzá.

Az Emmi helyettes államtitkára arra is felhívta a figyelmet, hogy az idõsek ellátásában az államnak, az önkormányzatoknak és a családoknak egyaránt szerepet kell vállalniuk.