Ez lesz ma: viharos széllökés, jégesõ, felhõszakadás
2015.04.28
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fõvárosra elsõfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok esõ miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a késõ délutáni órákban északnyugat felõl markáns hidegfront éri el az országot, ezért a Dunántúlon és a fõváros térségében nagy területen viharossá fokozódik a szél. A Fertõ-tó, a Bakony és a Balaton térségében pedig 90-100 kilométer/órát elérõ széllökések is elõfordulhatnak, de egy-egy 110 kilométer/órás széllökés sem kizárt.

A meteorológiai szolgálat keddre Fejér, Gyõr-Moson-Sopron, Somogy és Veszprém megyére adták ki a narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken a legerõsebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres sebességet is meghaladhatják. Baranya, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas, Zala és Pest megyében, valamint Budapesten ugyancsak az erõs szél miatt elsõfokú a figyelmeztetés.


Emellett hozzátették, hogy elsõsorban a Dunántúlon a fronthoz kapcsolódva várható zivatar, másutt (fõként délkeleten) csak elvétve valószínû zivatar kialakulása, viharos széllökés, jégesõ, lokálisan felhõszakadás kíséretében. A felhõszakadás veszélye miatt Békés, Csongrád, Gyõr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére adtak ki elsõfokú figyelmeztetést. Ott az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idõ alatt 25-30 milliméternél is több csapadék hullhat.

Az elõrejelzés szerint kedden a legmagasabb nappali hõmérséklet általában 17-22 Celsius-fok között alakul, de a Dunántúlon helyenként néhány fokkal hûvösebb lesz. Késõ este 7-16 fok várható, keleten lesz enyhébb az idõ.