Hárommilliárddal támogatják az agrárbiztosításokat
2015.04.28
Az idei, igazolásokkal tanúsított agrárkárokra kötött biztosítások támogatására 3 milliárd forint támogatást különített el a szaktárca - egyebek mellett ezt tartalmazza a földmûvelésügyi miniszter rendelete, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) múlt év decemberében közölte az MTI-vel, hogy a keret 2012-ben 2,7 milliárd forint volt, ennek a 30 százaléka fogyott el, míg 2013-ban a 3,1 milliárdnak már a 70 százalékát felhasználták a mezõgazdasági termelõk. A múlt évi 3,3 milliárd forint viszont decemberre már elfogyott.

Az idei 3 milliárd forint forrása az állami költségvetés Földmûvelésügyi Minisztérium fejezetének a folyó kiadások és jövedelemtámogatások elõirányzata, amelyben 77,7 milliárd forint szerepel.

A jogszabály háromféle támogatható mezõgazdasági biztosításcsomagot ismer. Az A típusú a szántóföldi növényekre, a borszõlõre és az almára köthetõ, itt a biztosítási díj 65 százalékát vállalja át az állam. A B típusú biztosítás a zöldség- és gyümölcskultúrákat védi 48 százalékos visszatérítéssel, míg a C típusú biztosítás az elõbbieken túli kockázatokat vállalja, de csak 30 százalékot térít vissza.

Jelenleg négy biztosító, az Allianz, a Generali, a Groupama, valamint az osztrák Hagelversicherung foglalkozik mezõgazdasági biztosítással, a termelõk e cégek termékeibõl választhatnak.