Tombolt a vihar Csongrádban: a megye összes tûzoltója mentett
2015.05.07
Szerdán este kilenc órakor csapott le a vihar Csongrád megyére, hetven kilométeres széllökések és jégesõ kíséretében. Tömegesen érkeztek a bejelentések a katasztrófavédelem szegedi mûveletirányítási központjába – tudatta aa Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Csütörtök reggel nyolc óráig mintegy hatvan esetben végezték el a kárelhárítást a megye tûzoltói. A késõ esti óráktól kezdve folyamatosan dolgoznak a hivatásos és az önkéntes tûzoltók, csaknem a megye összes egysége részt vett a károk felszámolásában.

A legtöbb esetben a kidõlt fák okoztak károkat. Sok helyen állt a forgalom az úttestre dõlt nagyméretû fák miatt, több helyen pedig a villanyvezetékek is megrongálódtak.

A legtöbb lakossági bejelentés Ópusztaszer és Csengele térségébõl érkezett. A két településrõl érkezett a segélyhívások ötven százaléka.

Szegváron, a Kurca utcában egy családi ház udvarában dõlt ki egy nagyméretû fenyõfa, amely a ház elõtt futó villanyvezetéket és a gázvezetéket megrongálva az úttestre dõlt. Egy ópusztaszeri tanyába villám csapott, a mártélyi üdülõterületen pedig több nyaraló is megrongálódott.

Mindszenten, a Horváth Gyula utcában villanyvezetékek dõltek ki az útra, a nagyfeszültségû vezetékek pedig a házak tetejére szakadtak.

A vihar nem kímélte Pusztaszer, Kistelek, Mindszent, Mártély és Szentes térségét sem. Ezeken a településeken is folyamatosan dolgoztak a tûzoltók a károk helyreállításán.

A reggeli óráktól már csak elvétve érkezik újabb bejelentés a szegedi fõügyeletre. A vihar által okozott károk felszámolása várhatóan csütörtökön, a déli órákban fejezõdik be.

A vezetékszakadások miatt akadozik az áramszolgáltatás Csengele, Pusztaszer, Kistelek és Ópusztaszer, valamint Derekegyház egyes településrészén. A károk helyreállításán az áramszolgáltató nagy erõkkel dolgozik.