Csökkent a Munich Re profitja, de tartják a célt
2015.05.07
Az idei elsõ negyedévben csökkent a viszontbiztosító nyeresége, miután az elsõdleges biztosítási, valamint a viszontbiztosítási üzletága is gyengébb eredményeket produkált – közölte a Munich Re.

A társaság nyeresége az elsõ negyedévben 890 millió euró volt, szemben az egy évvel ezelõtti 941 millió euróval. A bruttó díjbevétel minimális emelkedést mutatott: a 2014 elsõ negyedévi 12,9 milliárd euróhoz képest idén 13 milliárd euró volt. Változatlan árfolyamon számolva azonban a volumen 5,4%-os csökkenést mutat.

A viszontbiztosítási szegmens 668 millió euróval járult hozzá a társaság nyereségéhez, szemben az egy évvel korábbi 768 millióval, ugyanakkor a díjbevétel 2,2%-kal, 7 milliárd euróra emelkedett, köszönhetõen elsõsorban az árfolyamváltozásnak.

A viszontbiztosításokon belül, nem-élet vonalon 597 millió euró nyereség keletkezett, ami szintén alacsonyabb a tavalyi 646 millió eurónál. Eközben még a kárhányad is 86,9 százalékról, 92,3 százalékra romlott az idei elsõ negyedévben.

A Munich Re elsõdleges biztosítási vállalata, az Ergo nyeresége szintén jelentõsen csökkent: a 2014 elsõ negyedévi 153 millióról, 99 millió euróra. A bruttó díjbevétel 0,4%-kal, 4,6 milliárd euróra nõtt. Németországban a nem-életbiztosítások összesített kárhányada szintén romlott: 95,4%-ról, 98,1%-ra, köszönhetõen elsõsorban a Niklas orkánnak. A nemzetközi szegmensben szintén negatív irányú változás következett be a kárhányadot tekintve.

Az április 1-jei szerzõdésújítási idõszak alapján a vezérigazgató elmondta, hogy a verseny igen komoly nyomást gyakorolt az árakra, a feltételek továbbra is igen szigorúak, a Munich Re pedig erõsen szelektál az egyes piacokon. Mindezek ellenére a díjbevételek enyhén növekedni tudtak – közölte Torsten Jeworrek.

A Munich Re befektetési politikáját erõsen nehezítették a központi bankok kamatdöntései, azonban az idei évre kitûzött 2,5-3 milliárd eurós nyereségcélt valószínûleg így is tartani tudja a társaság.