Swiss Re: fellendülés várható ingatlan-viszontbiztosítási piacon
2011.09.13
Az ingatlan-viszontbiztosítási piacon „szerény, de széleskörû” fellendülés várható az elkövetkezõ 15 hónapban – állítja a világ egyik vezetõ viszontbiztosítója.

Az idén 55. alkalommal, szeptember 11-14. között megrendezett viszontbiztosítói találkozón, Monte Carloban a Swiss Re vezérigazgatója, Stefan Lippe elmondta: a piaci feltételek határozottan javulnak, azonban a széleskörû piaci fordulat még csak most jön.

A társaság vezetõ kockázatelbírálója szerint a jegyzési feltételek javultak, és várhatóan a jövõben is javulni fognak. Az elmúlt három év viszontbiztosítókat ért legnagyobb sokkjaként a rekord alacsony kamatlábakat nevezte meg a vezetõ.

Véleménye szerint a baleset-viszontbiztosítási piacon még nem történt jelentõs elõrelépés, azonban az ingatlan piacon szerény, de széles körben jelentkezõ fellendülésre lehet számítani a következõ 15 hónapban.

A rendezvényen a Munich Re elmondta: a biztosításhoz kötött katasztrófa kötvények piaca várhatóan csökkenni fog idén. A korábbi, idei évre 5,5 milliárd dolláros kötvénykibocsátást jósoló elõrejelzések aligha megvalósíthatók – közölte a társaság risk trading egységének vezetõje a Reutersnek. Rupert Flatscher szerint jó, ha a 4 milliárd dollárt eléri kibocsátások értéke.

A katasztrófakötvény szektor – amelyben a biztosítók a természeti katasztrófák kockázatait a tõkepiaci befektetõkre hárítják – 2010-ben közel 5 milliárd dolláros kibocsátással zárta az évet, amely a piac 1990-es évek eleji létrejötte óta a második legnagyobb forgalmát jelentette – közölte a Munich Re. Idén eddig ezzel szemben mindössze 2,5 milliárd dolláros kibocsátásra került sor.

Flatscher szerint a piacot nem az elégtelen kereslet hátráltatja, hanem inkább a biztosítók vonakodnak a kockázatok ilyen formában történõ megosztásától, miután a Risk Management Solutions idén módosította kockázatértékelõ modelljét. Miután a társaságoknak sikerül teljes mértékben alkalmazkodniuk az új RMS modellhez, a kötvénykibocsátási aktivitás is fokozódhat.

Középtávon akár a 10 milliárd dollárt is meghaladhatja majd az új kibocsátások értéke – közölte Flatscher.