Ezt gondolják szomszédaink a klímaváltozásról, az újrahasznosításról és a lakásbiztosításról
2021.11.30

A románok fele természetes folyamatnak tartja az éghajlatváltozást, nem pedig ember okozta jelenségnek - derül ki abból a több mint 3200 fős felmérésből, amelyet az APPA (Association for Insurance Promotion) „A Lakásbiztosítás Hónapja" nevű kampányának részeként végzett. Ugyanezen felmérés szerint 2-ből 1 hajlandó csökkenteni az áramfogyasztását, 10-ből 4 pedig a fűtésfogyasztását az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.

A lakásbiztosítás hónapja címet viselő kampány keretében végzett felmérés résztvevőinek többsége hisz az éghajlatváltozás valóságában, de eltér a véleményük abban, hogy mi okozza azt. A felmérésben résztvevők közel 53%-a úgy véli, hogy az éghajlatváltozás természetes, nem pedig ember okozta. Közülük egyharmad úgy gondolja, hogy nem kell aggódnunk miatta, míg kétharmaduk valamennyire aggódik: a klímaváltozást természetes jelenségnek tekintők 25%-a szerint nagyon, 42%-a szerint pedig kicsit kell tartanunk tőle. Akik szerint az éghajlatváltozás ember okozta, több mint kétharmada (72%) úgy véli, hogy nagyon aggódnunk kellene miatta.

A résztvevők több mint fele (55%) gondolja úgy, hogy valamennyire tájékozott az klímaváltozás okaival kapcsolatban, míg 22%-uk nagyon, 17%-uk pedig csak kis mértékben érzi magát tájékozottnak. Mindössze 6%-a mondta azt, hogy egyáltalán nem érzi úgy, hogy kellően informált lenne.  

A válaszadók 39%-a nagyon nagymértékben, 44%-a pedig csak bizonyos mértékig bízik abban, amit a tudósok mondanak az éghajlatváltozásról.

Az újrahasznosításról és a környezetvédelemről

Arra a kérdésre, hogy szelektíven gyűjtik-e a szemetet, a megkérdezettek 82%-a válaszolta, hogy igen: 48% minden alkalommal, az összes hulladékot, míg további 34% csak bizonyos tételeket, például PET-et vagy papírt gyűjt szelektíven. 13% nem teszi ezt, mert meg van győződve arról, hogy a hulladékot nem gyűjtik tovább szelektíven.

A felmérésben résztvevők közel 37%-ának nagymértékben, 42%-ának pedig valamilyen mértékben számít, hogy egy termék újrahasznosított anyagokból készült.

Ami a környezet védelmét illeti, vannak bizonyos változtatások, amelyeket mindannyian végrehajthatunk, hogy csökkentsük a környezetre gyakorolt személyes hatásunkat. Mennyire hajlandóak a románok ezeket a változtatásokat végrehajtani? 35%-uk teljes mértékben, míg 48%-uk csak bizonyos mértékig hajlandó változtatni a napi étrendjén, hogy segítsen az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. 6% egyáltalán nem hajlandó erre.

A válaszadók 46%-a hajlandó, 41%-a pedig csak bizonyos mértékig hajlandó csökkenteni az áramfogyasztását, hogy hozzájáruljon az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. 3% egyáltalán nem hajlandó erre.

Szintén 39% hajlandó aktív intézkedéseket tenni a vízfogyasztás csökkentése érdekében, 43% pedig kis mértékben hajlandó erre. 6% egyáltalán nem akar ilyen intézkedéseket végrehajtani.

Az otthon védelme

A tájékoztatás szükségessége látható az olyan kérdésre adott válaszokból, hogy a válaszadók jelentős része miért nem él a különféle biztosítások által kínált pénzügyi védelem lehetőségével. Azon résztvevők többsége (67%), akik egyáltalán nem rendelkeznek lakásbiztosítással, indokként forráshiányt jelölt meg annak ellenére, hogy a költségeket tekintve egy kötelező biztosítás ára Romániában mindössze havi 8,33 lej. Emellett 8% a rendszerbe vetett bizalom hiányát hozta fel indokkét, 3%-uk pedig nem tartja hasznosnak a lakásbiztosítást - mindkettő arra utal, hogy szükség lenne tájékoztatásra e termékek szerepéről.

A válaszadók 64%-a állítja, hogy alaposan átnézi lakásbiztosítási kötvényét, hogy lássa, milyen kockázatokra terjed ki, és milyen kockázatokra nem. A többiek vagy azért nem teszik ezt, mert nem tudnak változtatni semmin (27%), vagy mert nem érdekli őket (9%).