Hasznos tanácsok földrengés elõtt, alatt és után
2015.05.13
Magyarország ugyan nem tartozik a kiemelkedõen földrengésveszélyes területek közé, azonban erõs rengések idõnként elõfordulnak, és a távoli országok is mindinkább elérhetõvé válnak a magyar turisták számára is. Az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság tájékoztatójából megtudjuk, hogy mit kell tenni földrengések elõtt, alatt és után.

A földrengés a Föld felszínének hirtelen rázkódása. A földrengések általában tektonikus eredetûek, de vulkánkitörések, vagy föld alatti üregek beomlása is okozhatnak földrengést. A földrengéskor felszabaduló energia rengéshullámokat kelt, amely hullámok elérik a Föld felszínét.

Hogyan érzékelhetõ a földrengés?

Kezdetben gyenge rezgést érzünk, amelyet intenzív, többirányú, akár körkörös mozgású rázkódás követ, és morajló vagy bõgõ hang kísér. Mindez nem tart tovább néhány, vagy néhány tíz másodpercnél.

A földrengést megelõzni, elkerülni nem lehet, de érdemes felkészülni a sérülések és az anyagi kár minimalizására, továbbá 3 napos önellátó élethelyzetre. Át kell gondolni, milyen sérülések érhetnek bennünket és otthonunkat, és ezeket hogyan kerülhetjük el, illetve minimalizálhatjuk.

Mit tegyünk földrengés elõtt?

1. Tegyük biztonságossá lakásunkat: Sétáljunk végig lakásunkon, és gondoljuk végig, hogy mi történhet a berendezési tárgyakkal erõs rázkódás esetén. Kérhetünk tanácsot szakemberektõl is (építész, mérnök, biztosító stb.).

Mi rejthet veszélyt?
• A felújításra váró munkákat végezzük/végeztessük el (pl. megrepedezett falak, gyenge kémény, laza vagy hiányos tetõcserepek)
• Falra rögzített ill. nehezebb tárgyakat (pl. tükör, festmény, polc) erõsítsük meg;
• az ágyakat ne ezek közelébe helyezzük,
• A törött ablaküvegszilánkoktól függönnyel védekezhetünk.
• Az éghetõ anyagokat, házi vegyszereket fûtõtestektõl, nyílt lángtól tartsuk távol
• A fontos iratokat tûzbiztos dobozban tároljuk,

A menekülési útvonalakat minden családtagunk ismerje, mindig hagyjuk szabadon; próbáljuk is ki, hogy felidézhetõ legyen vészhelyzetben!

A lakásban legyen készenlétben vastag ruha, cipõ, kesztyû (ezek megvédhetnek meneküléskor az éles törmelékektõl, szilánkoktól, hideg idõjárástól); elsõsegély doboz; tûzoltó készülék, a családtagok és a segítõ szervek telefonszámai (pl. a telefonkönyv borítóján), valamint generátorra is szükségünk lehet a létfontosságú elektromos eszközök (pl. kerekesszék) mûködtetéséhez.

2. Állítsunk össze veszélyhelyzeti csomagot!

A 3 napos önellátást biztosító családi csomag legyen elõre elkészítve, biztonságos helyen tárolva (élelmiszer, 12 liter víz/fõ, váltóruha, fényképek a családtagokról, barátokról). Kitelepítési csomagot induláskor állítunk össze (gyógyszerek, iratok, pénz, a gyerekek kedvenc játékai). Az autóban is érdemes túlélõcsomagot tartani az utazás biztosításához (rendkívüli idõjárás - hideg, hõség, vihar-, illetve rossz útviszonyok esetére).

Munkahelyünkön is állítsunk össze túlélõcsomagot: vastag ruhanemû, takaró, elemlámpa, rádió, elemek, síp, nem romlandó, magas energia tartalmú élelmiszerek (szárított gyümölcs, mogyoró, csokoládé), személyes irataink.

És természetesen legyen megfelelõ biztosításunk!

Mit tegyünk földrengés esetén?

Amíg tart a rengés semmiképp ne hagyjuk el az épületet, illetve ne próbáljunk meg bejutni, ugyanis a legtöbb sérülés ilyenkor történik (Pl. ledõlõ kémény, lehulló vakolat, üvegcserép miatt). Az épületen belül igyekezzünk minél távolabb kerülni ablakoktól, üvegektõl, könyvespolcoktól és olyan tárgyaktól, amelyek leesve sérülést okozhatnak. A konyhából biztonságosabb helyre (pl. nappaliba) meneküljünk. Keressünk menedéket az asztalok alatt, ajtókeretben, a szoba sarkában.

Soha ne használjuk a telefont feleslegesen csak életveszély esetén, mert a hatóságoknak szükségük van minden szabad vonalra. Ne gyújtsunk gyufát vagy villanyt!

A földrengést követõen figyeljünk az esetleges utórengésekre. A fõrengést követõ utórengés általában kevésbé veszélyes, de az erõssége hasonló lehet a fõrengéshez. Az utórengés a meggyengült épületekben további károkat okozhat, és a mentési munkálatokat is veszélyeztetheti. Az utórengés a földrengést követõen azonnal, de akár órákkal, napokkal, hetekkel vagy akár egy hónappal késõbb is lehetséges. Az erõsen megsérült épületeket minél hamarabb el kell hagyni. Liftet használni tilos!

Kisebb kezdeti tüzet elolthatunk kézi tûzoltó készülékkel vagy letakarással. Gázok és füst ellen védjük arcunkat, szemünket, a szabad bõrfelületet nedves ruhával.
Vegyünk fel vastag ruhát, cipõt, kesztyût, hogy védjük magunkat. Vigyük magunkkal a kitelepítési és veszélyhelyzeti csomagunkat.

Érdemes a rádiót, vagy az akkumlátorral mûködõ televíziót figyelni, hogy tájékozódhassunk a veszélyhelyzeti híradásokról. A telefont csak veszélyhívásra használjuk

A lakásban érdemes óvatosan mozogni, mivel a meglazult és elmozdult bútorok balesetet okozhatnak. Maradjunk távol a romos területektõl, visszatérni a lakásba csak a hatóságok engedélyével lehet.

Segítsünk a bajba jutott embereken, de a súlyosan sérülteket ne mozdítsuk meg, kivéve ha közvetlen életveszélynek vannak kitéve.

A kiömlött üzemanyagot, vegyszert vagy az egyéb gyúlékony anyagokat el kell takarítani. Elemlámpával ellenõrizzük, majd zárjuk el a gáz- és elektromos készülékeket, az elektromos fõkapcsolót. A gázvezeték fõkapcsolóját csak szivárgás gyanújakor szabad elzárni, visszakapcsolni pedig csak szakembernek lehet!

Ha tömegben vagyunk: (pl. bevásárló központban, színházban) vigyázzunk, nehogy a pánikba került tömeg összetaposson. Maradunk védett helyen, amíg tart a rengés.

Ha autóval közlekedünk álljunk meg az út szélén, távol hidaktól, felüljáróktól. Maradjunk az autóban.

Õrizzük meg nyugalmunkat, segítsünk másokon!