Villámkárok: mit fizet a biztosító?
2015.05.14
Érkeznek a nyári záporok és heves viharok, gyakran villám kíséretében. Minden évben követel áldozatokat a villámlás, ha szabad ég alatt maradunk a viharban. Ezekre érdemes figyelni.

Villámlásos helyzetben nem szabad a szabadban lehasalni, inkább guggoljunk le, hogy a lehetõ legkisebb felületen érintkezzünk a talajjal. A villámlásnak ugyanis van egy másodlagos hatása is, amikor a töltések szétfutnak a talajon, és nagy feszültség alakulhat ki két pont között. Nehogy mi legyünk a villámhárítók - figyelmeztetett Dombai Ferenc meteorológiai szakértõ a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorában.

Fa mellé sem szabad állni - folytatta, és kerülni kell minden földbõl kiálló tárgyat is, mert ha belecsap a villám, és a közelében tartózkodunk, a feszültség ugyanúgy káros tud lenni ránk is. A villámcsapástól kevesebb ember hal meg, mint a másodlagos hatásoktól - hangsúlyozta. Zivataros helyzetben a kerékpáron is veszélyben vagyunk, ha tudunk, szálljunk le róla azonnal, és menjünk be egy közeli épületbe - tette hozzá.

A hazai biztosítási szerzõdések alapesetben tartalmazzák az elemi károkat, azok közé tartoznak a vihar-, és a villámkárok is - mondta Gilyén Ágnes, a Mabisz szóvivõje. Eltérés van azonban az elsõdleges és a másodlagos károk tekintetében. Elõbbiek, amikor a villámcsapás tûzesetet okoz, a régebbi típusú biztosítási szerzõdésekben is megtalálhatók. Az utóbbi években ugyanakkor egyre növekszik azon keresetek száma, amelyeket a villámcsapás másodlagos, indukciós hatása okoz. Ezen kockázatok nem minden régi típusú szerzõdésben vannak benne, csak az újabb, 1-2 évvel ezelõtt kötöttekben - emelte ki.

Gilyén Ágnes felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi négy évben több mint 214 ezer káreset miatt fizettek ki a biztosítók, amibõl több mint 108 ezer eset a villámcsapás másodlagos hatása miatt történt; a kifizetések összege pedig meghaladta a 17 milliárd forintot.

Bár a biztosítók nem kötik ki, hogy kötelezõen el kell helyezni prevenciós készülékeket az érzékeny eszközöknél, és hogy a házat a másodlagos indukciót hatástól is mindenképp védeni kell, azonban nagyon erõteljesen javasolják - figyelmeztetett a Mabisz szóvivõje. A készülékek ugyanis a villámcsapástól akár több kilométerre is érzékenyek lehetnek a másodlagos hatásokra. Éppen ezért a prevenciónak nagy fontossága van - hangsúlyozta. A legtöbb biztosító egyébként a lakásbiztosítással rendelkezõ ügyfeleinek figyelmeztetõ üzenetet szokott küldeni, ha irányítószám alapján az ingatlana környékén vihar, vagy erõsebb természeti jelenség várható. Érdemes ezeket figyelembe véve elvégezni a megfelelõ óvintézkedéseket - húzta alá.