Cégfelvásárlások Közép-Kelet-Európában: megugrott a biztosításuk iránti kereslet
2015.05.14
Rekordszámban kötöttek a cégfelvásárlások kockázatainak kiküszöbölésére szolgáló garanciabiztosításokat tavaly Közép-Kelet-Európában. Elemzõk szerint a garancia biztosítások elterjedésének hatására a cégfelvásárlások piaca is élénkülni fog, és ez már 2015-ben megmutatkozik.

A CMS nemzetközi ügyvédi iroda, az AIG Biztosító, valamint az EMIS közös, 2014- 2015-re vonatkozó „Feltörekvõ Európa” riportja szerint rekordszámban kötöttek tavaly a vállalatok a cégfelvásárlásokat segítõ, úgynevezett W&I (Warranties and Indemnities) biztosításokat Kelet-Közép-Európában. A jelentés készítõi szerint a felvásárlások kockázatainak kiküszöbölésére szolgáló W&I garanciabiztosítások, továbbá a javuló gazdasági környezet miatt a korábbi éveknél jóval több cégösszeolvadásra és cégértékesítésre kerülhet sor 2015-ben a feltörekvõ európai országokban. Magyarországon mérsékelt növekedés várható az elkövetkezõ években a cégfelvásárlások piacán, ám a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában már tavaly rekord számú tranzakciót kötöttek.

A W&I biztosítási termékek egy cégfelvásárlás rejtett kockázataira nyújtanak fedezetet, ezzel is elõsegítve a tranzakciók számának növekedését. A W&I biztosítások iránti kereslet a világgazdasági válság kirobbanása után növekedett meg: 2010 óta Európában megnégyszerezõdött az ilyen garanciabiztosítások száma, a növekvõ trend pedig már a hazai ingatlanpiacon is érzékelhetõ.

Alföldi Péter, az AIG Magyarország, pénzügyi biztosítások igazgatója a W&I biztosítások növekvõ népszerûségét részben azzal indokolta, hogy jelentõsen csökkent az elmúlt öt évben ezeknek a biztosításoknak az ára. Hozzátette: ”A W&I biztosítások alkalmazása is sokat egyszerûsödött, rutinszerûvé vált. Ma már akár öt nap is elegendõ ahhoz, hogy az adott ügylethez illeszkedõ biztosítási kondíciókat kidolgozzák. Mivel ez a biztosítás jelentõsen mérsékli a tranzakciókból eredõ kockázatokat, a kereslet további bõvülésére számítunk 2015-ben”.

A biztosítási szakértõk ma már a cégfelvásárlásokról szóló tárgyalások rendszeres résztvevõi, és gyakran elõfordul, hogy az általuk kínált konstrukció segít áthidalni a felek közötti nézetkülönbségeket. Ezek többnyire nem egyszerûen az ár vagy a fizetési feltételek, hanem az ingó és ingatlan vagyontárgyakkal kapcsolatos esetleges további kötelezettségek miatt alakulnak ki. Az eladó köteles minden, az adás-vétel tárgyával kapcsolatos, általa ismert kockázatot feltárni a vevõ elõtt, ám ha a vásárlóban kétségek merülnek fel ezekkel kapcsolatban, az eladótól garanciákat kér a késõbb, esetlegesen bekövetkezõ pénzügyi vesztességek kompenzálására. Ilyen esetben a biztosító bevonásában az eladó és a vevõ egyaránt érdekelt lehet: az eladó szeretné végleg letudni a tranzakcióból esetlegesen eredõ késõbbi fizetési kötelezettségeit, a vásárló pedig szeretné fedezve tudni a rejtett kockázatokat.

A válság felerõsítette a befektetõk kockázatkerülõ magatartását, részben ez magyarázza a W&I biztosítások növekvõ számát. Másfelõl, épp a széleskörû használatuk járult hozzá ahhoz, hogy megnõtt a bizalom ezzel a biztosítási termékkel szemben. Maguk a biztosítók is nagyobb gyakorlatra tettek szert az alkalmazásban, pontosabban fel tudják mérni a kockázatokat, jobban be tudják árazni a termékeket. A rutinszerûvé váló módszerek és a csökkenõ árak együttesen vezettek a W&I piac gyors bõvüléséhez.

A CMS-AIG-EMIS közös jelentés szerint a cégfelvásárlások nagyon alacsony szintrõl kapaszkodnak fel az idén, hiszen az ukrán válság a befektetõi bizalmat 1990 óta nem látott mélységbe lökte vissza a régiónkban. Magyarországon ma még az állami cégfelvásárlások dominálják a piacot, de a nagy privát cégek – mint a MOL és az OTP – is egyre fontosabb szerepet játszanak. A régiónkban a gyáriparban történt a legtöbb cégfelvásárlás, míg Magyarországon a befektetések célterületei tipikusan az energia szektor és közmû vállalatok, a pénzügyi és ingatlan szektor, valamint a média és szórakoztató ipar voltak.