Növekvő viszontbiztosítási díjakra kell számítani Európában
2021.12.06

A nemzetközi viszontbiztosító, a Munich Re szerint a 2022. januári szerződésmegújításoknál további áremelkedésre lehet számítani majd Európában, köszönhetően a jelentős károknak és az inflációnak. A természeti katasztrófák, a COVID-19 és a növekvő kibertámadások kockázati jellege miatt a viszontbiztosítás szerepe egyre inkább túlmutat a kockázattranszferen – olvasható a társaság jelentésében.

A különböző eszközök emelkedő árai és a legutóbbi jelentős káresemények jóval magasabb viszontbiztosítási díjakat tesznek valószínűvé Európában. A közép-európai árvizek által okozott jelentős veszteségek és az olyan időjárási események, mint az aszályok és az erdőtüzek növekedése olyan régiókat is érintek, ahol a meglévő viszontbiztosítási feltételek nem felelnek meg a kockázatoknak. Emellett a magasabb inflációhoz továbbra is alacsony befektetési kamatlábak társulnak. Mindezek miatt viszontbiztosítási feltételek tartós szigorodására számít a Munich Re.

Az idei év legsúlyosabb káreseményei Európában a július közepén Közép-Európát sújtó árvizek kapcsán következtek be. A teljes kár becsült összege 46 milliárd euró volt, amelyből több, mint 9 milliárd euró volt biztosítva. A németországi árvíz a történelem legdrágább természeti katasztrófája volt, amely összesen mintegy 33 milliárd eurós összkárt okozott, melyből legalább 7 milliárd euró biztosított kár volt. A kockázatértékelések során a hatékonyabb megelőző intézkedések mellett jobban figyelembe kell venni az éghajlatváltozás hatását, amely éppen az ilyen típusú regionális szélsőséges esőzéseket teszi valószínűbbé.

Emellett az euróövezetben a közelmúltban megugrott az infláció - szeptemberben jóval 3% fölé, Németországban pedig 4% fölé emelkedett. A magasabb infláció magasabb kártérítési költségeket is eredményez. Hosszú távon az inflációs ráták valószínűleg ismét normalizálódni fognak, de továbbra is a COVID előtti szint felett maradnak. Ezzel szemben a kamatlábak szintje változatlan maradt. E két tényező együttesen felfelé irányuló nyomást gyakorol a biztosítási díjakra.

Kiszélesedik a biztosítás szerepe

A legutóbbi hatalmas károk, beleértve az európaiakat is, azt mutatják, hogy a biztosítás szerepének messze túl kell mutatnia a kockázatok átvállalásán és a veszteségek kompenzálásán. A megalapozott kockázati szakértelemre épülő tanácsadás segíthet a veszteségek megelőzésében és csökkentésében.

Ahol az emberek kockázattudatossága túl alacsony, vagy a kockázat meghaladja a magánbiztosítók kockázatviselési kapacitását, ott a viszontbiztosítók aktívan dolgoznak az új megoldásokon. Jó példa erre a Németországban örökké vitatott kötelező árvízbiztosítás témája, vagy az államilag támogatott kockázati poolok lehetséges kiterjesztése, amelyek a világjárványokkal kapcsolatos üzemszünetek fedezéséhez lennének szükségesek. Emellett államilag támogatott kockázati poolokra lenne szükség bizonyos rendszerszintű kiberkockázatok, például a kiberháborúkból eredő kockázatok leküzdéséhez is, mivel ezeket a biztosítók egyedül nem tudják vállalni.

"Így látom a biztosítások jövőbeli szerepét: Az átfogó kockázatkezelés kulcspartnerei szeretnénk lenni, ha úgy tetszik, rugalmassági szolgáltatók. A biztosítás és mindenfajta kockázatkezelés alapja a kockázatok nyomon követése és megértése, majd ezt követően olyan előremutató megoldások kidolgozása, amelyek hosszú távon erősíthetik a társadalmat.

Továbbá csökkenteni szeretnénk azokat a jelentős biztosítási hiányosságokat is, amelyek számos iparosodott országban még mindig tapasztalhatók, mint például az árvízkárok biztosítása Németországban. Ellenkező esetben sok embernek nem lesz módja fedezni a veszteségeit, vagy abban kell reménykednie, hogy állami támogatásban részesül, holott ezeket a veszteségeket megfelelő díj ellenében be lehetett volna biztosítani" - mondta Doris Höpke a Baden-Baden-i viszontbiztosítási találkozón.