Az európai biztosítók is támogatják a klímaváltozás elleni küzdelmet
2021.12.02

Az európai biztosítókat tömörítő szövetség, az Insurance Europe egyértelműen támogatja az éghajlatváltozás elleni küzdelem globális lendületét, valamint a Párizsi Egyezmény céljait, az európai Green Deal-t és Európa azon célkitűzéseit, hogy 2030-ra 55%-kal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását, 2050-re pedig a nettó nulla kibocsátású gazdasággá váljon.

A gyors cselekvés még sosem volt ennyire szükségszerű, és amint azt az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) legutóbbi jelentése is bizonyítja, a mérséklési, enyhítési és alkalmazkodási intézkedések költségei elhalványulnak az éghajlatváltozás hosszú távú költségeihez képest.

A biztosítók jelentős szerepet játszhatnak mind a legrosszabb klímaváltozási forgatókönyvek mérséklésében, mind pedig abban, hogy segítsenek a polgároknak és a vállalkozásoknak megbirkózni az elkerülhetetlen és hosszú évekig tartó változások hatásaival. A biztosítók ugyanis képesek a kockázatokat átvállalni és diverzifikálni, valamint pénzügyi támogatást nyújtani az ügyfeleknek, hogy azok megbirkózzanak az éghajlatváltozással kapcsolatos események következményeivel. Kockázatkezelési ismereteik és szakértelmük révén segíthetnek az ügyfeleknek és a közszférának a kockázattudatosság kialakításában, valamint az éghajlatváltozás következményeinek való kitettség csökkentésében és az ellenállóképesség növelésében. Emellett a károkat követő helyreállítás, újjáépítés is jobbá tehető szakértelmüknek köszönhetően. Mivel az biztosítók több mint 10 ezer milliárd eurós vagyonukkal az intézményi befektetők legnagyobb csoportját alkotják Európában, ezért befektetéseik révén jelentősen előrelendíthetik a fenntartható gazdaságra való áttérést.

A biztosítók már most is fontos lépéseket tesznek ebbe az irányba, mint ahogy azt a kezdeményezések és koalíciók is mutatják, amelyekben számos biztosító részt vesz. Ahhoz azonban, hogy teljes mértékben kivehessék a részüket, és valóban felszabadítsák az ágazatban rejlő jelentős potenciált, a kormányoknak is meg kell tenniük a szükséges lépéseket. Ezek közé sorolja az Insurance Europe például:

  1. Az államok kötelezettségvállalását az alkalmazkodási és a megelőzési intézkedések meghozatala iránt, melyek befolyással vannak arra, hogy a jövőben mi lesz biztosítható.
  2. Az államoknak emellett ösztönözniük és támogatniuk kellene a fenntarthatóbb állami, vállalati és infrastrukturális projekteket, amelyekbe a biztosítók is befektethetnek. Megfelelő ösztönzőt jelentene például a szennyező fizet elv nemzetközi szintű következetes alkalmazása, a magántőke nagyobb mértékű bevonása a köz- és magánszféra partnerségeken keresztül, valamint az infrastrukturális projektekhez kapcsolódó hitelkockázat jobb kiegyensúlyozása is.
  3. A szövetség kihangsúlyozta a megfelelő szabályozás, beleértve a prudenciális szabályozás fontosságát is, amely támogatja, és semmiképpen sem akadályozza a biztosítási ágazatot.
  4. Olyan irányelvek kidolgozása is szükséges, amelyek biztosítják, hogy az átmenet tisztességes és igazságos módon történjen.
  5. Létre kellene hozni egy európai ESG-adatbázist, hogy a befektetők hatékonyan hozzáférhessenek a fenntartható befektetésekhez szükséges megbízható adatokhoz.