Megtört a használtautó-piac lendülete az elsõ negyedévben
2017.04.13
Közel kétéves emelkedés után az idei elsõ negyedévben megtört a használtautó-piac lendülete, azonos átlagár mellett mintegy 3 százalékkal csökkent a gazdát cserélõ használtautók mennyisége - közölte a Használtautó.hu csütörtökön az MTI-vel.

A használtautó-index, az elkelt használt személygépkocsik összértékének változását jelzõ mutatószám 132,4-rõl 128,4 csökkent.

Bár az év elején némileg visszaesett a használtautó-piac forgalma, 2016 elejéhez képest így is 28 százalékkal nagyobb volt a gazdát cserélt autók összértéke - idézi a közlemény Fodor Lászlót, a Használtautó.hu értékesítési vezetõjét.

Hozzátette: ebben nagy szerepet játszott az árak emelkedése is. A meghirdetett autók kínálati átlagára kétszámjegyû növekedést mutatva, immár 1,9 millió forint felett jár. Az áremelkedés oka a tartósan gyenge forintárfolyam mellett az, hogy az olcsóbban behozott, de nehezebben felderíthetõ elõéletû autókkal szemben egyre többen a belföldi kínálatot részesítik elõnyben, és így az autók magasabb áron kelnek el.

A szakember szerint a használtautó-import növekedési üteme lényegesen lelassult. Míg 2016 elején 24 százalékkal hoztak be több használt autót, mint egy évvel korábban, addig az idei elsõ három hónapban behozott 34 800 személyautó mindössze 7 százalékkal volt több, mint tavaly ilyenkor.

A legnépszerûbb használt autó az Opel, a Suzuki és a Volkswagen volt, az eladott jármûvek 14 százaléka Opel, 10-10 százalék Suzuki és Volkswagen. Ezt a két márkát követte sorrendben a Ford és a Renault az elsõ negyedévben, összességében ez az öt márka adja a teljes magyarországi használtautó-forgalom 48 százalékát.

A közlemény szerint a használt személyautók átlagéletkora 12 év, de egyre korszerûbb motorral kínálják azokat. Környezetvédelmi szempontból öt év alatt sokat javult a kínálat. Míg 2012-ben csupán 6,5 százalékos volt az Euro 5, vagy annál kedvezõbb besorolású jármûvek aránya, 2017 elsõ negyedévére ez az érték már 34,8 százalékra emelkedett. Az Euro 3-nál rosszabb besorolású jármûvek aránya 2012-ben még 31,8 százalék volt, ez mára 18,9 százalékra csökkent.