Járadékot kínáló biztosítás is köthetõ már daganatos betegségekre
2015.05.18
A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint Magyarországon több mint egymillióan küzdöttek rosszindulatú daganatos betegséggel az elmúlt évtizedben. A betegek száma évrõl-évre meredeken nõ, 2012-ben már minden napra 17 új megbetegedést regisztráltak az országban. A munkából való kiesés, a gyógyszerek és egyéb, különbözõ kezelésekkel járó kiadások egyre növekvõ rétegnek komoly anyagi terhet jelentenek. Az UNION Biztosító új kiegészítõ biztosítása a betegség megállapításakor járó egyösszegû kifizetés mellé elsõként kínál a kezelés megkezdését követõ másfél évre folyamatos havi járadékot is.

A születéskor várható életkor emelkedése, illetve különféle negatív civilizációs hatások nyomán trendszerûen emelkedik a rákos megbetegedések száma. A szív- és érrendszeri betegségek után már jó ideje második leggyakoribb haláloknak számítanak a különféle rosszindulatú elváltozások, ám míg 20 éve a halálokok 21 százalékát tették ki a daganatos betegségek, mára ez az arány 26 százalékra emelkedett. (a leggyakoribb ráktípusok a tüdõ, a vastagbél, valamint a prosztata, illetve emlõ daganatai). A Nemzeti Rákregiszter szerint összességében háromból két embernek már okozott valamilyen módon súlyos megpróbáltatást ez a betegség, hiszen a kór a beteg környezetének, családtagjainak életét súlyosan megnehezíti emberi és anyagi szempontból egyaránt.

Korábban csupán olyan biztosítás létezett Magyarországon erre az esetre, amely a betegség diagnosztizálásakor egyösszegû térítést nyújtott. Az UNION elsõként vezetett be olyan terméket a piacon, amely a kezdeti nagy összegû térítés mellett 18 hónapon keresztül folyamatos járadékot is nyújt. „A betegség felfedezését követõ egy-másfél év a legnehezebb szakasz a betegek számára a munkából, pénzkeresetbõl való kiesés szempontjából, hiszen ekkor kell alapvetõ változásokkal szembesülniük az életükben – magyarázza dr. Szántó István onkológus fõorvos. – A tapasztalatok szerint többnyire ennyi idõre van szükség ahhoz, hogy eldõljön: egy rákbeteg tünetmentessé vagy krónikus beteggé válik.”

„A gyógyítási folyamat alatt megnõnek a kiadások: a kiesett jövedelem pótlása mellett fõként kiegészítõ, az OEP által nem, vagy csak részben finanszírozott terápiákra és eljárásokra (például plasztikai helyreállító mûtétek, implantátumok, segédeszközök), illetve étrendkiegészítõkre, vagy éppen nem bizonyított, alternatív eljárásokra fordítanak sok pénzt a betegek. Súlyosabb esetekben az ápolás finanszírozásához is szükség lehet plusz forrásokra – sorolja az anyagi terheket jelentõ tényezõket Bóna Katalin, az UNION Biztosító életbiztosítási ügyvezetõ igazgatója. – Mindemellett a hosszú várakozási listák miatt sokan a nagy értékû diagnosztikai vizsgálatokat is külön díj ellenében végeztetik el. A közelmúltban elvégzett egészségügyi felmérésünk adatai szerint minden harmadik beteg több mint egy hónapot várt a vizsgálatra a bejelentkezéstõl számítva. A daganatos betegségek esetén pedig a gyorsaság elsõdlegesen fontos, életet menthet.”

Az UNION új, kifejezetten daganatos betegségekre kifejlesztett kiegészítõ biztosítása a választható csomagoktól függõen a betegség megállapításakor járó egyszeri, milliós nagyságrendû összeget másfél éven keresztül 50-150 ezer forintos járadék fizetésével egészíti ki. Ez utóbbi szolgáltatási elem jelenleg egyedülálló a hazai piacon.