Enyhébbnek tûnik az idei viharszezon
2015.05.19
A természeti károk évrõl évre emelkednek, ám azt már most remélni lehet, hogy a kárösszeg nem éri majd el a 2010-es évet, amikor tavasztól õszig szinte folyamatosan valamilyen rendkívüli biztosítási esemény volt az ország több részét sújtó nagy árvizek és a viharok miatt – mondta Pandurics Anett a Magyar Posta Biztosító vezérigazgatója a Privátbankárnak.

Az idei viharszezon egyelõre kedvezõbb arcát mutatja: a természeti kárbejelentések száma és a kárérték is alacsonyabb, mint a korábbi években.

Míg korábban jellemzõen májustól szeptemberig fordultak elõ viharok, ez az idõszak kitolódott és a viharszezon akár áprilistól novemberig tarthat.

Ezeket alátámasztják a hazai biztosítók statisztikái is, melyek szerint idén eddig kisebb intenzítású viharszezonunk van. A kedvezõ trend azonoban egy-két komolyabb felhõszakadással megfordulhat – figyelmeztet a Magyar Posta Biztosító. Egyetlen ok, ami miatt mégiscsak optimistábbak lehetünk az az, hogy a tavalyi évhez képest a bekövetkezett károk nagysága átlagosan nem nõtt. Ez lehet azért, mert a lakosság nagyobb része figyel oda a megelõzõsre, de értelmezhetõ akként is, hogy a lakás- és vagyonbiztosítás keretében vagyontárgyaink olyan szinten alulbiztosítottak, hogy nem fedezik a tényleges kárértéket.