Szinte lehetetlen megtakarítani Európában
2015.05.20
Míg a hitelfelvevõk ujjonganak a rendkívül alacsony, sõt néhol negatív kamatok láttán Európában, addig a megtakarítók bosszankodnak, az életbiztosítók és nyugdíjalapok pedig gyakorlatilag lehetetlen feladattal néznek szembe a kielégítõ hozamok biztosítása terén.

Az elmúlt néhány hétben ugyan emelkedtek a szuverén kötvényhozamok, de még mindig rendkívül alacsony szinten állnak. A 10 éves német és francia benchmark kötvények például egy százalék alatti hozamot ígérnek a befektetõknek, a svájci adósságpapírok pedig egyenesen negatív hozamot mutatnak.

Az államkötvények rendkívül fontos eszközei a hosszú távú befektetõknek, ezek teszik ugyanis lehetõvé számukra, hogy rögzített garantált hozamokat ígérjenek ügyfeleiknek. Az életbiztosítók és nyugdíjalapok számára, amelyek az ügyfelek megtakarításait fektetik be, törvényi elõírás, hogy beruházásaik bizonyos százalékát államkötvényekben tartsák. Azonban a példa nélküli alacsony kamatok komoly problémát jelentenek azoknak az életbiztosítóknak, amelyek a jelenlegi kötvényhozamoknál magasabb kamatot garantáltak ügyfeleiknek.

Tavaly Franciaországban az életbiztosítási szerzõdések átlagosan 2,5%-ot kamatot fizettek. Az életbiztosítók átmenetileg ugyan befektetési alapokba is fektethetnek, hogy fizetni tudják a beígért magas kamatot, azonban szakértõk szerint ez a stratégia sem vezet megoldásra, ha tartósan alacsonyak maradnak a kamatok.

A kamatlábak csökkenése, az ezt övezõ bizonytalanság kihat az egész európai életbiztosítási szektorra, és az ott elérhetõ hozamokra, ami az elemzõket és a hitelminõsítõket is aggasztja - mondta Claude Chassain, a Deloitte akturáius szakértõje a francia AFP hírügynökségnek.

A közepes méretû, garantált hozamot ígérõ, és hosszú lejáratú kötelezettségekkel rendelkezõ biztosítók - melyek nem rendelkeznek hasonlóan hosszú lejáratú, megfelelõ hozamot biztosító eszközökkel - igen nagy, és egyre emelkedõ csõdkockázattal néznek szembe – állította nemrég az IMF egy blog posztban.

A német biztosítók, amelyek még a franciáknál is magasabb garantált hozamot ígérnek, különösen kritizálták az Európai Központi Bank kamatpolitikáját, és az 1100 milliárd eurónyi kötvény-vásárlási programját, amely még inkább leszorította a kötvényhozamokat. Ez igen jelentõs, milliárdos nagyságrendû károkat okoz a német biztosítóknak – közölte az egyik német biztosító, a Gothaer vezetõje nemrég a Süddeutsche Zeitungnak. A közel nulla százalékos kamatkörnyezetben az életbiztosítások is csak veszteségesek lehetnek – tette hozzá a német vezetõ.

A nyugdíjpénztáraknál is riadó van

Az Európai Unióban mûködõ nyugdíjpénztárak szövetségeit összefogó PensionsEurope áprilisi jelentésében arra figyelmeztette a szabályozókat, hogy az EKB mennyiségi lazítási politikája több millió európai nyugdíj-megtakarítását veszélyezteti.

Az Egyesült Királyságban a nyugdíjpénztárak már egy ideje felhagytak a fix hozamú termékek értékesítésével, amit a fix járulékfizetési rendszerek váltottak fel, ami már az ügyfelek nyugdíjba vonulásakor aktuális gazdasági feltételeket is számításba veszi.

A biztosítótársaságok számára most az a lehetõség áll fenn, hogy kockázatosabb eszközökbe, vállalati kötvényekbe, részvényekbe, infrastrukturális projektekbe fektessenek a magasabb hozamok reményében, illetve olyan termékek felé terelhetik ügyfeleiket, amelyek nem nyújtanak garanciát, például a unit-linked biztosítások felé.

Ez a tendencia már Japánban is bekövetkezett, ahol a kamatok igen hosszú ideig alacsonyak maradtak. Mindez természetesen a biztosítók termékportfolióit sem hagyja érintetlenül – állítja a Chassain. Franciaországban például a unit-linked termékekbe áramló befizetések 38%-kal emelkedetek az idei elsõ negyedévben, az elõzõ év hasonló idõszakához képest.